PATRON Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 Witam i pytam co jak koledzy się ustosunkują do poniższej listy :- schneider 1897 - 75 mm - standardowa sprawa nie ma co się rozwodzić...Dalej jest też prosto - prawosławka wz 1902/26 czyli 3 koszulkowane do amunicji armaty 1897 75 mm- prawosławne wz 1902/31 czyli 3" koszulkowane do 75mm wz armaty 1897 - i pierwsze pytanie - jakie różnice były pomiędzy przeróbkami 02/26 a 02/31poza zmianą wyrzutnika??????????- armata wz1894/30 koszulkowana do amunicji 75 mm armaty 1897 - no i tutaj zaczyna się kilka pytań : lufa była z brązu więc domyyślam się że chodzi o 8cn CK armatę forteczną wz 1894 , czy tak ???Gdzie takie przekoszulkowane armaty zostały umiejscowione ( Przemyśl????) wiem że wykonano koszulkowanie co najmniej 5 takich armat ...Ktokolwiek widział, słyszał , ktokolwiek coś wie proszę o zabranie głosu w temacie bo ja już zgłupiałem .Pozdrawiam PATRON - FWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 8 Sierpień 2011 Share Napisano 8 Sierpień 2011 Jeżeli chodzi o 8cm armaty CK to armaty tego typu były na uzbrojeniu kopuł pancernych w twierdzy Przemyśl i Kraków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 9 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2011 to ja wiem ale czy wiadomo gdzie zamontowano przekalibrowane egzemplarze??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 Pewnie nic odkrywczego nie napisze, ale armaty twierdzy Krakow po jej skasowaniu i rozbrojeniu zostały wykorzystane od uzbrojenia pociagow pancernych...moze to jest jakis trop gdzie wyladowały te przekalibrowane egzemplarze ???, Przemysl w tych dywagacjach odpada w ogóle, z racji ze po kapitulacji w 1915 roku, nie bylo tam juz zadnych armat fortecznych ani nieuszkodzonych fortyfikacji gdzie mozna by było je zainstalować, P.S.przy okazji spotkałem sie z relacjami o wykorzystaniu austriackich armat M5 8 cm ( a faktycznie 76,5) w czasie kampanii wrzesniowej, miedzy innymi w rejonie Skoczowa, ale byly to armaty raczej w oryginalnym kalibrze, bowiem po wyczerpaniu amunicji byli spiane na straty ( brak trakcji czyli mozliwosci ewakuacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 11 Sierpień 2011 Share Napisano 11 Sierpień 2011 zdemontowane kopuły pancerne w 1939 były przewiezione do Modlina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 12 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2011 może ten trop o pociągach jest słuszny ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 12 Sierpień 2011 Share Napisano 12 Sierpień 2011 Jakich lat dotycza te armaty.w 1939 poć panc. miały tylko armaty prawosławne i haubice -ujednolicono uzbrojenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 13 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2011 no dotyczą lat zgodnych z ich oznaczeniami 1930 oraz 1931 określenie wzorów i czyli jakoś niewiele póżniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.