barbarossa1941 Napisano 31 Lipiec 2011 Autor Napisano 31 Lipiec 2011 Witam,czym wyczyścić 1/2 Kopiejki z 1898 roku jest cała ciemna prawie czarna.
barbarossa1941 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Napisano 3 Sierpień 2011 Przepraszam że dopiero teraz ale brak czasu,mam nadzieje że zdjęcie będzie widoczne
Kamil1994 Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Mogłeś jeszcze dać zdjęcie awersu. Swoją drogą nie wiem co tu czyścić. Wrzuć do wody utlenionej, żeby te wykwity zielone zlikwidować, następnie do oliwy żeby zakonserwować i wystarczy.
barbarossa1941 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Napisano 3 Sierpień 2011 Ona zjaśnieje po tej oliwie?Bardzo dziękuję za odpowiedz
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 kolego barbarossa , masz niżej wątek o perhydrolu , który szczerze Ci polecam , potem możesz przemyć wodą destylowaną , a w braku takiej zwykłą i dajesz go do oliwki , a monetka na 100% nie rozjaśni swego oblicza pod jej wpływem. dobra jest tez woda utleniona ale jak to w demokracji masz wybór 3 dni w wodzie utlenionej bądź 2 godziny w perhydrolu.(i nie daj się zwieść bo co 30 min kontrola pozwoli uniknąć destrukcji monety , a wbrew opiniom niektórych kolegów woda utlenioną też możesz moniaka uszkodzić), wybór należy do Ciebie.pozdrawiam.
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 z poza tym z foty wygląda ,że niczym jej czyścić nie trzeba....pozdrawiam.
zbyniek Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 a wbrew opiniom niektórych kolegów woda utlenioną też możesz moniaka uszkodzić"Tak to prawda, robiłem próby z boratynkami w podobnych stanach. Na jednej wyostrzyły się kontury i w ogóle była wyśmienita:) a druga zieleniała i nie dało się jej uratować.
adrian950 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 zbyniek popieram u mnie tak samo się stało Ja bym to zrobił tak1.Przemycz wodą cieplą/goracą2.natrzeć oliwką3.delikatnie wytrzeć w husteczkę,aby nie porysaćMoneta ma swój wiek,oraz prawdopodobnie jeżeli jest z mosiądzu to wiem jak nadać jej Jasnośći"lecz naprawdę tym moneta straci na wartośći więc jak chcesz
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 koledzy moneta jeżeli dobrze pamiętam jest miedziana...
chemik3 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 ja po moczeniu w wodzie utlenionej gotuje monetę w oleju i nie mam zielonego syfu"pozdro
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 po moczeniu w perhydrolu gotowanie w oleju (skuteczna aczkolwiek piekielna metoda ;)nie jest potrzebna... jak już pisałem perhydrol nie jest dobry dla wszystkich monet miedzianych , ale kontrolowany proces moczenia w perhydrolu jest najbardziej skuteczny dla monet miedzianych o dużym zasyfieniu ...podkreślam kontrolowany...poza tym perhydrol jest mniej inwazyjny dla domowników niż gotowany olej...pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.