Skocz do zawartości

Czyszczenie 1/2 Kopiejki

barbarossa1941

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogłeś jeszcze dać zdjęcie awersu. Swoją drogą nie wiem co tu czyścić. Wrzuć do wody utlenionej, żeby te wykwity zielone zlikwidować, następnie do oliwy żeby zakonserwować i wystarczy.
Napisano
kolego barbarossa , masz niżej wątek o perhydrolu , który szczerze Ci polecam , potem możesz przemyć wodą destylowaną , a w braku takiej zwykłą i dajesz go do oliwki , a monetka na 100% nie rozjaśni swego oblicza pod jej wpływem. dobra jest tez woda utleniona ale jak to w demokracji masz wybór 3 dni w wodzie utlenionej bądź 2 godziny w perhydrolu.(i nie daj się zwieść bo co 30 min kontrola pozwoli uniknąć destrukcji monety , a wbrew opiniom niektórych kolegów woda utlenioną też możesz moniaka uszkodzić), wybór należy do Ciebie.
pozdrawiam.
Napisano
a wbrew opiniom niektórych kolegów woda utlenioną też możesz moniaka uszkodzić"

Tak to prawda, robiłem próby z boratynkami w podobnych stanach. Na jednej wyostrzyły się kontury i w ogóle była wyśmienita:) a druga zieleniała i nie dało się jej uratować.
Napisano
zbyniek popieram u mnie tak samo się stało

Ja bym to zrobił tak

1.Przemycz wodą cieplą/goracą
2.natrzeć oliwką
3.delikatnie wytrzeć w husteczkę,aby nie porysać

Moneta ma swój wiek,oraz prawdopodobnie jeżeli jest z mosiądzu to wiem jak nadać jej Jasnośći"
lecz naprawdę tym moneta straci na wartośći więc jak chcesz
Napisano
po moczeniu w perhydrolu gotowanie w oleju (skuteczna aczkolwiek piekielna metoda ;)nie jest potrzebna... jak już pisałem perhydrol nie jest dobry dla wszystkich monet miedzianych , ale kontrolowany proces moczenia w perhydrolu jest najbardziej skuteczny dla monet miedzianych o dużym zasyfieniu ...podkreślam kontrolowany...poza tym perhydrol jest mniej inwazyjny dla domowników niż gotowany olej...pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie