barbarossa1941 Napisano 31 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2011 Witam,czym wyczyścić 1/2 Kopiejki z 1898 roku jest cała ciemna prawie czarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 31 Lipiec 2011 Share Napisano 31 Lipiec 2011 Daj zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbarossa1941 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2011 Przepraszam że dopiero teraz ale brak czasu,mam nadzieje że zdjęcie będzie widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 3 Sierpień 2011 Share Napisano 3 Sierpień 2011 Mogłeś jeszcze dać zdjęcie awersu. Swoją drogą nie wiem co tu czyścić. Wrzuć do wody utlenionej, żeby te wykwity zielone zlikwidować, następnie do oliwy żeby zakonserwować i wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbarossa1941 Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2011 Ona zjaśnieje po tej oliwie?Bardzo dziękuję za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 kolego barbarossa , masz niżej wątek o perhydrolu , który szczerze Ci polecam , potem możesz przemyć wodą destylowaną , a w braku takiej zwykłą i dajesz go do oliwki , a monetka na 100% nie rozjaśni swego oblicza pod jej wpływem. dobra jest tez woda utleniona ale jak to w demokracji masz wybór 3 dni w wodzie utlenionej bądź 2 godziny w perhydrolu.(i nie daj się zwieść bo co 30 min kontrola pozwoli uniknąć destrukcji monety , a wbrew opiniom niektórych kolegów woda utlenioną też możesz moniaka uszkodzić), wybór należy do Ciebie.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 z poza tym z foty wygląda ,że niczym jej czyścić nie trzeba....pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 a wbrew opiniom niektórych kolegów woda utlenioną też możesz moniaka uszkodzić"Tak to prawda, robiłem próby z boratynkami w podobnych stanach. Na jednej wyostrzyły się kontury i w ogóle była wyśmienita:) a druga zieleniała i nie dało się jej uratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 zbyniek popieram u mnie tak samo się stało Ja bym to zrobił tak1.Przemycz wodą cieplą/goracą2.natrzeć oliwką3.delikatnie wytrzeć w husteczkę,aby nie porysaćMoneta ma swój wiek,oraz prawdopodobnie jeżeli jest z mosiądzu to wiem jak nadać jej Jasnośći"lecz naprawdę tym moneta straci na wartośći więc jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 koledzy moneta jeżeli dobrze pamiętam jest miedziana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 może i tak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 ja po moczeniu w wodzie utlenionej gotuje monetę w oleju i nie mam zielonego syfu"pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 po moczeniu w perhydrolu gotowanie w oleju (skuteczna aczkolwiek piekielna metoda ;)nie jest potrzebna... jak już pisałem perhydrol nie jest dobry dla wszystkich monet miedzianych , ale kontrolowany proces moczenia w perhydrolu jest najbardziej skuteczny dla monet miedzianych o dużym zasyfieniu ...podkreślam kontrolowany...poza tym perhydrol jest mniej inwazyjny dla domowników niż gotowany olej...pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.