Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 Mam na składzie pięknie zachowaną rure, i chciałbym ją odnowić by nadawała się do rekonstrukcji. proszę o pomoc. (fotki za chwile) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Lipiec 2011 Share Napisano 24 Lipiec 2011 Witamy na forum-wyłącz caps locka(nie musisz krzyczeć"w tytule,wątek wszyscy widzą-http://www.odkrywca.pl/jak-zmniejszyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum,684822.html#684822tak w ramach ew pomocy-Zapoznaj się z regulaminem/regulaminamiw każdym dziale wisi"na górze listy wątków-Nie zakładaj kilku wątków,pierwsze posty każdego nowego usera muszą być zaakceptowane przez moderatora,dlatego ich nie widać.Zdjęcia dodawaj w tymże wątku klikając odpowiedz-dodaj post"Pozdr:)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 23:06 24-07-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Lipiec 2011 Share Napisano 24 Lipiec 2011 sporo farby/kalkimoże kwas szczawiowy?http://www.odkrywca.pl/moj-eksperyment-kwas-szczawiowy-i-helmy,665420.html#665420 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 A resztki oryginalnej farby bd przeszkadzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 A poda mi ktoś instrukcje jak się czyści kwasem szczawiowym?Bo ja zielony w te klocki jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Lipiec 2011 Share Napisano 24 Lipiec 2011 w linku masz więcej info,po prostu,rozpuszczasz w wiadrze z wodą kwas(w postaci kryształków jak cukier)i wkładasz fanta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 A ok. na jaki czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 Przepis, choć mogłeś skorzystać z wyszukiwarki: 1kg szczawiu na 1-1,2l ciepłej(goracej)wody(szybciej i lepiej się rozpuszcza)i lepiej działa+ jakieś 50-100ml płynu do garów,skrzynka od kwiatów o odpowiedniej długości. Roztwór do skrzynki,fanta do roztworu. Co godzinę-dwie fanta wyjąć, do ciepłej wody z proszkiem (ja uzywam mydła w płynie albo płynu do garów)i szorować(ale bez przesady bo zedrzesz napisy/kalki)szczotką np ryżową czy inną o średni twardym włosiu. I tak naprzemian do skótku. WAŻNE! po zakończeniu zabawy z kwasem i dobrym wymyciu fanta z kwasu (można jeszcze wygotować w wodzie destylowanej(ja np tego raczej nie robię)trzeba fanta natychniast po wyschnięciu zabezpieczyć przed korozją (np paraloidem, parafiną czy co tam sobie wymuślisz)bo natychmiast łapie rudy! w/g mnie to co ma wyjść , wyjdzie po masymalnym moczeniu 12 do 24 godz. Potem dalsze moczenie jest w/g mnie bez sensu. Ładna rurka - powinna fajnie wyjść po szczawiu.Zobaczysz ile pojawi sie farby i napisów. Szkoda ją na reko bo w takim stanie nie jest to zbyt częsty fant. Ja bym ją potraktował szczawiem ,zakonserwował i tak zostawił a na reko kupił jakiegoś parcha i zrekonstruował. Ale ja to ja a decyzja i fant Twoj Kolego Luczes. Wrzuć foy po zabiegu Pozdrowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 A za spustem i bezpiecznikiem popatrz na znanym portalu i będzie fajny komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luczes Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2011 Wielkie dzięki!Fotki bd-ą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 Jeszcze jedno. Zamiast skrzynki mozna uzyć rury PCV zaślepionej na końcu np dedykowaną zatyczką z uszczelką. Fajnie się sprawdza w przypadku długich przedmiotów np stalowych łusek, bagnetów itp.bo nie trzeba robić tyle roztworu. Szczawiu nie wylewaj tylko zlej do wiadra z przykryciem to jeszcze go wykorzystasz. U mnie stoi juz chyba z 7 miesięcy i jest OK z tym, że działa wolniej. Najlepiej podgrzać (ja używam w tym celu grzałki od braci zza Buga)wtedy działa szybciej. No i uwaga na skórę i oczy! Nie jest co prawda tak aktywny jak np kwas solny ale może u niektórych powodować podrażnienia skóry. Miłej zabawy! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 Sorki za literówkę w proporcjach! Powinno być 1kg kwasu na 10-12l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.