Skocz do zawartości
  • 0

zdjęcie, mundur austro-węgry

kameleon3333

Pytanie

Napisano
Witam kolegów!
Udało mi się wyszperać zdjęcie pradziadka z czasów służby wojskowej.
Nie jestem specjalistą w tym temacie (podobno służył w armii austro-węgierskiej) więc proszę o pomoc w ustaleniu jak było w rzeczywistości i jaki stopień posiadał. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. Pozdrawiam

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów!
Udało mi się wyszperać zdjęcie pradziadka z czasów służby wojskowej.
Nie jestem specjalistą w tym temacie (podobno służył w armii austro-węgierskiej) więc proszę o pomoc w ustaleniu jak było w rzeczywistości i jaki stopień posiadał. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. Pozdrawiam
Napisano

Jeszcze jedno, prawidłowa wstążka do Militärdienstzeichen wygląda tak. Na zdjęciu krzyż za 6 lat nienagannej służby.

Pozdrawiam W

Napisano
Dziękuję Wam koledzy za czynny udział w dyskusji i ogromną pomoc w ozszyfrowaniu" pradziadka :)
Sądzę ze temat pradziadka można powoli zakończyć. Więcej i tak chyba z tego zdjęcia nie wyciśniecie".
Ciekawi mnie jeszcze jedynie zawartość amki" wokół zdjęcia. Co właściwie ona przedstawia i czy to popularny motyw?
Pozdrawiam
Napisano
W ciągu 6 lat, a na pewno w ciągu 12 wspiąłby się choć o stopień wyżej z szregowego.Więc wiadomo, które można odrzucić.\\

Odnośnie sznura:
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/lanyard1.htm
Napisano

Nie jestem modem ale pomogę.

Pradziadek twój faktycznie służył jako szeregowy w armi Austro - węgierskiej.Zdjęcie wykonane po 1906 r.Mundur pozasłużbowy(Dlaczego akurat białe spodnie - nie wiem).Pzdr

Napisano
Białe spodnie są prawdopodobnie od munduru galowego. Na prawej piersi odznaka specjalizacji, na lewej piersi sznur strzelecki oraz odznaczenie, możliwe że za lata służby (Militärdienstzeichen für Unteroffiziere und Mannschaften) ale nie widać tego dokładnie. Klamra standardowa, bagnet do karabinu Mannlicher. Czapka polowa piechoty M1873 z bączkiem, najprawdopodobniej z inicjałami FJ I.

Bardzo podoba mi się ta ozdobna ramka :)

Pozdrawiam W
Napisano
Krzyż za XII lat wrzuciłem w celach porównawczych.

Cytując za artykułem Krzyż za długoletnią służbę wojskową w habsburskich siłach zbrojnych 1849 - 1918" autorstwa Piotra Galika z Odkrywcy nr 1/2009:

[...] krzyż I klasy mógł być nadawany nawet tym żołnierzom, którzy nie uzyskali awansu i zakończyli czynną służbę w stopniu szeregowego. [...]"

Niemniej i tak bardziej prawdopodobne jest jednak, że to Mobilisierungskreuz.

Pozdrawiam W
Napisano
Shluka Twoje zaangażowanie w rozwikłanie zagadki" jest nieocenione i niespotykane! Mogę jedynie po raz kolejny podziękować i pogratulować oraz pozazdrościć wiedzy i uporu. Oby wszystkie wątki na tym forum były tak ozgryzione" jak ten. Szacumeczek, pozdrawiam.
Napisano
P.S. Jak tylko dorwę zdjęcie ( a nie będzie to łatwe bo ze strachu gość" zniszczył co się dało) tym razem dziadka który został wcielony do na czas II WS do armii niemieckiej to też je dam do id. Jak się przekonałem koledzy z tego forum są nieocenionym źródłem informacji!
Napisano
Ramka to typowa ptriotka", ładna, jeszcze takiej nie widziałem :)

Zdjęcie środkowe to Jaśnieoświecony Franciszek Józef I z Bożej Łaski cesarz Austrii etc. etc. :)

Po lewej patrząc na zdjęcie możliwe, że jest to Franciszek Ferdynand Habsburg, bratanek Cesarza Franciszka Józefa, następca tronu, zamordowany w Sarajewie.
Po prawej może to być Karol Ludwik Habsburg, młodszy brat Cesarza ale czy na pewno? Nosi Rycerski Order Złotego Runa (Ritter-Ordens vom Goldenen Vliese) więc to najprawdopodobniej ktoś z rodziny cesarskiej.

Pozdrawiam W
Napisano
Jakoś te białe spodnie nie dawały mi spokoju :) i szukając w sieci informacji na ten temat znalazłem coś takiego:

http://www.austro-hungarian-army.co.uk/troopscreta.htm

Skoro pradziadek służył na Bałkanach więc są to najprawdopodobniej właśnie spodnie od munduru tropikalnego jakie noszą żołnierze w podanym wyżej linku.

Pozdrawiam W
Napisano
Panowie... szacunek dla waszej wiedzy! Moja ciekawość została zaspokojona w 101%. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Myślę że spokojnie temat można uznać za zamknięty. Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Shluka. Szkoda że pradziadek nie dorobił się większej ilości odznaczeń. Z tego wszystkiego wynika że:
- był szeregowym strzelcem
- i prawdopodobnie parę latek odsłużył
I to wszystko co wydedukowałem. Szału nie ma :(
A może ktoś jeszcze dorzuci coś ciekawego?
Napisano
Poszukałem troszkę odnośnie osoby po prawej stronie Franciszka Józefa (patrząc na zdjęcie) i możliwe, że będzie to jednak Fryderyk Habsburg, arcyksiążę austriacki. Ostatni habsburski książę cieszyński, wojskowy, generalny inspektor armii Austro-Węgier, w latach 1914-1916 jej głównodowodzący.

Jest to bardziej prawdopodobne, bo Karol Ludwig w 1913 roku już nie żyła, a z tego roku najwcześniej jest zdjęcie, biorąc pod uwagę Mobilisierungskreuz na piersi pradziadka.

Niestety obrazki te są tak mało wyraźne, że ciężko jest rozpoznać kto tak naprawdę jest na nich, oprócz Franciszka Józefa oczywiście.

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie