Jump to content
  • 0

Pałasz pruski Fryderyk Wilhelm II

bsztach

Question

Posted

ODZIEDZICZYŁEM PO DZIADKU PAŁASZ. PONIŻEJ OPIS:

PAŁASZ PRUSKI OFICERSKI Z INSKRYPCJĄ NA OSTRZU: DEUTSCHER OFFIZIER VEREIN BERLIN WEYERSBERG KIRSCHBAUM & CIE SOLINGEN DŁUGOŚĆ SZABLI 97CM DŁUGOŚĆ OSTRZA 81CM NA RĘKOJEŚCI ORZEŁ PRUSKI Z OKRESU WILHELMA II NA RĘKOJEŚCI BRAK EMBLEMATU (POZOSTAŁY PO NIM CZTERY OTWORKI) NA WEWNĘTRZNEJ STRONIE ZAKRĘTKI CYFRY 2,5,8. NA ZEWNĘTRZNEJ STRONIE RĘKOJEŚCI POD ELEMENTEM SKÓRZANYM, KTÓRY NIE PRZETRWAŁ CYFRA 10. RĘKOJEŚĆ POKRYTA SKÓRĄ JASZCZURKI

WIĘCEJ ZDJĘĆ NA STRONIE:

http://www.antyk24.pl/szabla,pruska,oficerska,,,pro%C5%9Bba,o,pomoc,w,identyfikacji_10_1_4_3091_0_0.html

CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC UZYSKAĆ WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT TEJ BRONI. ILE MOŻE MIEĆ LAT, KTO JĄ MÓGŁ NOSIĆ. BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA WSZELKIE INFORMACJE.

18 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Na grzbiecie głowni powinna być data odbioru > W w koronie i ostatnie dwie cyfry daty. Wilhelm II Hohenzollern panował w latach 1888r do abdykacji w 1918r. Znaczy pałasz jest z tego okresu.
Wojtek
Posted
znalazłem identyczny pałasz ale innego producenta:

http://www.ma-shops.de/huesken/item.php5?id=22045&ref=froogde

czyżby był to jakiś uniwersalny wzór?
Posted
Nie sa to odbiory wojskowe (na ogol kontrola jakosci i potwierdzenie przejecia na stan wojska).

Producent to Weysberg dla DEUTSCHER OFFIZIER VEREIN", czyli stowarzyszenia, czy organizacji oficerow niemieckich.
Czyli tez bron jest zakupiona prywatnie, nie zas z wojska.
Co jest powszechna praktyka w przypadku broni oficerskiej.

10 moze byc to jakies bicie producenta, czy np podostawcy.
Posted

ODZIEDZICZYŁEM PO DZIADKU PAŁASZ. PONIŻEJ OPIS:

PAŁASZ PRUSKI OFICERSKI Z INSKRYPCJĄ NA OSTRZU: DEUTSCHER OFFIZIER VEREIN BERLIN WEYERSBERG KIRSCHBAUM & CIE SOLINGEN DŁUGOŚĆ SZABLI 97CM DŁUGOŚĆ OSTRZA 81CM NA RĘKOJEŚCI ORZEŁ PRUSKI Z OKRESU WILHELMA II NA RĘKOJEŚCI BRAK EMBLEMATU (POZOSTAŁY PO NIM CZTERY OTWORKI) NA WEWNĘTRZNEJ STRONIE ZAKRĘTKI CYFRY 2,5,8. NA ZEWNĘTRZNEJ STRONIE RĘKOJEŚCI POD ELEMENTEM SKÓRZANYM, KTÓRY NIE PRZETRWAŁ CYFRA 10. RĘKOJEŚĆ POKRYTA SKÓRĄ JASZCZURKI

WIĘCEJ ZDJĘĆ NA STRONIE:

http://www.antyk24.pl/szabla,pruska,oficerska,,,pro%C5%9Bba,o,pomoc,w,identyfikacji_10_1_4_3091_0_0.html

CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC UZYSKAĆ WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT TEJ BRONI. ILE MOŻE MIEĆ LAT, KTO JĄ MÓGŁ NOSIĆ. BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA WSZELKIE INFORMACJE.

Posted
Mietek jak to jest z tym prywatnym"? Jako prywatną, pamiatkową zwyle kupowano broń paradną. W wypadku tego modelu paradna wersja miała kosz na zawiasie składany a ten jest jak wersji bojowej.
Wojtek
Posted
wszystko masz w opisie który brzmi jak żywcem zerżnięty z jakiejś aukcji brakuje tylko że model 1889 ,na reszte pytania sam już udzieliłeś sobie odpowiedzi
Posted

opis zrobiłem sam na podstawie wymiarów oraz informacji znalezionych w necie. zależy mi na informacji jaki rodzaj wojska używał takiej broni? piechota, artyleria, marynarka?
na rękojeści znajdują się cztery otworki po emblemacie.Co to mógł być za emblemat?
Czy cyfry na zakrętce oraz cyfra 10 na rękojeści od strony ostrza mogą oznaczać numer jednostki wojskowej czy są to jakieś cyfry używane przez producenta?

Posted
znalazałem na tym forum taki link:

http://img132.imageshack.us/img132/8951/nowy82.jpg

czy myślicie koledzy, że mój pałasz to ten z książki o numerze 51?
Posted
Niestety nie ma żadnych innych bić ani dat wybitych na ostrzu ani rękojeści. Mimo wszystko serdecznie dziękuję za Waszą pomoc.
Posted

cyfry 2,5,8 pod zakrętką z rękojeści.
co te cyfry mogą oznaczać? Czy może to być numer jednostki wojskowej czy raczej numer elementu stosowany przez producenta? poza tymi cyframi z zakrętki i cyfrą 10 z rękojeści nie ma żadnych innych oznaczeń

Posted
dziękuję za informację. Piszecie, że jest to model 1889 rok. W jakim okresie ten model był produkowany? Tzn od 1889 do którego roku?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information