kapral_b Napisano 9 Lipiec 2011 Autor Napisano 9 Lipiec 2011 Mam GAZ-a z drewnianym dachem OREL-1 produkcji radzieckiej. Z tego co wiem pojazdy te były używane jako radiostacje lub wozy obsługi technicznej. W moim prawdopodobnie była zamontowana bateria akumulatorów do awaryjnego odpalania czołgów, wozów bojowych itp. Niestety przed demobilizcją wojsko zdemontowało całe wyposażenie. Pozostała tylko metalowo-drewniana skrzynka i trochę poobcinanych kabli. Czy ktokolwiek może pomóc w rekonstrukcji tego wyposażenia? Jakieś zdjęcia, rysunki, schematy?Zdjęcia na www.gaz69.org
Skok Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 U mnie w firmie stoi taki. Z zewnątrz niby normalny ale w środku drewno. W zeszłym roku z ewidencji WP zostały spisane 3 sztuki takich gazów. Wcześniej służyły one w Wojskowych Służbach Informacyjnych. Jednego z nich (najgorszego) mamy my. Może jeden z pozostałych jest Twój? Naszego wojsko przekazało jako GAZ 69E". U nas gadali, że gazy te jeździły z aparaturą wywiadowczą dlatego z zewnątrz wyglądały jak normalny GAZ. W naszym GAZie również zostały tylko kable. Moim zdaniem trafiła Ci się ładna promocja. Czasem nie przerabiaj go na ormalnego" GAZA. Pozdrawiam
lupo55 Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 Samochód GAZ-69E - to wersja z ekranowaną instalacją elektryczną. Wyposażano je w różne rodzaje radiostacji albo sprzęt specjalny.Natomiast zestaw Orzeł (OREL-1) wyposażony był w radiopelengator RP-5 i odpowiedni odbiornik radiowy do nasłuchu. Oczywiście w samochodzie znajdowały się zasobniki z akumulatorami zabezpieczającymi długotrwałe zasilanie aparatury.Pozdrawiam.
kapral_b Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 Mój GAZ został zdemobilizowany w zeszłym roku, więc to na pewno jeden z tych trzech. Prawdopodobnie pochodzi z jakiejś jednostki w Warszawie. Muszę sie przyznać że przemknęła mi przez głowę myśl o zdemontowaniu tego dachu, ale wygląda na to, że trafił mi się prawdziwy unikat. Kolego Lupo, możesz podać więcej szczegółów? Skąd masz te informacje? Widziałeś to wyposażenie zamontowane w pojeździe czy posiadasz jakiąś unikalną literaturę? Napisz proszę więcej.
lupo55 Napisano 15 Lipiec 2011 Napisano 15 Lipiec 2011 zajrzyj tutaj: http://www.gazklub.cz/diskuze/viewtopic.php?t=3142
kapral_b Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Napisano 16 Lipiec 2011 Znalazłem trochę ciekawych materiałów o radiostacji Orel-1. Wszystko po rosyjsku, więc przetłumaczenie zajmie trochę czasu. Na razie zdjęcie. Jest to wczesna, prototypwa wersja tego wyposażenia. Więcej wkrótce na mojej stronie www.gaz69.org
kapral_b Napisano 28 Lipiec 2011 Autor Napisano 28 Lipiec 2011 Cały mój, kupiony w zeszłym roku i 100% oryginalny.www.gaz69.org
bosniak Napisano 2 Czerwiec 2014 Napisano 2 Czerwiec 2014 Witam serdecznie.Czy wiecie cos na temat zastosowania opon 16-tek bezdentkowych lanych?? trafilem takie dwie sztuki i za bardzo nie wiem do czego mogły byc stosowane.
bosniak Napisano 2 Czerwiec 2014 Napisano 2 Czerwiec 2014 Witam serdecznie.Czy wiecie cos na temat zastosowania opon 16-tek bezdentkowych lanych?? trafilem takie dwie sztuki i za bardzo nie wiem do czego mogły byc stosowane.
bosniak Napisano 2 Czerwiec 2014 Napisano 2 Czerwiec 2014 Zapomialem dodac ze sa z felgami od gazika.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.