kapral_b Napisano 9 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2011 Mam GAZ-a z drewnianym dachem OREL-1 produkcji radzieckiej. Z tego co wiem pojazdy te były używane jako radiostacje lub wozy obsługi technicznej. W moim prawdopodobnie była zamontowana bateria akumulatorów do awaryjnego odpalania czołgów, wozów bojowych itp. Niestety przed demobilizcją wojsko zdemontowało całe wyposażenie. Pozostała tylko metalowo-drewniana skrzynka i trochę poobcinanych kabli. Czy ktokolwiek może pomóc w rekonstrukcji tego wyposażenia? Jakieś zdjęcia, rysunki, schematy?Zdjęcia na www.gaz69.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 U mnie w firmie stoi taki. Z zewnątrz niby normalny ale w środku drewno. W zeszłym roku z ewidencji WP zostały spisane 3 sztuki takich gazów. Wcześniej służyły one w Wojskowych Służbach Informacyjnych. Jednego z nich (najgorszego) mamy my. Może jeden z pozostałych jest Twój? Naszego wojsko przekazało jako GAZ 69E". U nas gadali, że gazy te jeździły z aparaturą wywiadowczą dlatego z zewnątrz wyglądały jak normalny GAZ. W naszym GAZie również zostały tylko kable. Moim zdaniem trafiła Ci się ładna promocja. Czasem nie przerabiaj go na ormalnego" GAZA. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupo55 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Samochód GAZ-69E - to wersja z ekranowaną instalacją elektryczną. Wyposażano je w różne rodzaje radiostacji albo sprzęt specjalny.Natomiast zestaw Orzeł (OREL-1) wyposażony był w radiopelengator RP-5 i odpowiedni odbiornik radiowy do nasłuchu. Oczywiście w samochodzie znajdowały się zasobniki z akumulatorami zabezpieczającymi długotrwałe zasilanie aparatury.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Lupo dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral_b Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2011 Mój GAZ został zdemobilizowany w zeszłym roku, więc to na pewno jeden z tych trzech. Prawdopodobnie pochodzi z jakiejś jednostki w Warszawie. Muszę sie przyznać że przemknęła mi przez głowę myśl o zdemontowaniu tego dachu, ale wygląda na to, że trafił mi się prawdziwy unikat. Kolego Lupo, możesz podać więcej szczegółów? Skąd masz te informacje? Widziałeś to wyposażenie zamontowane w pojeździe czy posiadasz jakiąś unikalną literaturę? Napisz proszę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupo55 Napisano 15 Lipiec 2011 Share Napisano 15 Lipiec 2011 zajrzyj tutaj: http://www.gazklub.cz/diskuze/viewtopic.php?t=3142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral_b Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 Znalazłem trochę ciekawych materiałów o radiostacji Orel-1. Wszystko po rosyjsku, więc przetłumaczenie zajmie trochę czasu. Na razie zdjęcie. Jest to wczesna, prototypwa wersja tego wyposażenia. Więcej wkrótce na mojej stronie www.gaz69.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Kapral_b to Twój prywatny egzemplarz?Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral_b Napisano 28 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2011 Cały mój, kupiony w zeszłym roku i 100% oryginalny.www.gaz69.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosniak Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Witam serdecznie.Czy wiecie cos na temat zastosowania opon 16-tek bezdentkowych lanych?? trafilem takie dwie sztuki i za bardzo nie wiem do czego mogły byc stosowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosniak Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Witam serdecznie.Czy wiecie cos na temat zastosowania opon 16-tek bezdentkowych lanych?? trafilem takie dwie sztuki i za bardzo nie wiem do czego mogły byc stosowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosniak Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Zapomialem dodac ze sa z felgami od gazika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.