Kuba007 Napisano 6 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2011 Witam!Poszukuję informacji o rtm. Henryku Szeli d-cy 1 Szwadronu Pionierów wchodzącego w skład Podlaskiej Brygady Kawalerii.Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 por.Szela Henryk(30.03.1902)4 p.s.k. starszeństwo z dniem 1.06.1924r-za rocznikiem oficerskim 1932Szela Henryk - - porucznik - 6 sz. p.-za rocznikiem oficerów kawalerii 1930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 ppor.Szela Henryk-starszeństwo z dniem 1.06.1922-22 pułk ułanów-za rocznikiem oficerskim 1923 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba007 Napisano 6 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2011 Dziękuję za informacje, posiadam wszystko co jest o nim w Rocznikach Oficerskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 wspomnienia w Polskim Radiohttp://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/41055/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 Bardzo interesujące:) , pewnie jakaś moja rodzina:)jak wszyscy szelowie, mój Pradziadek w 1939 został zastrzelony przez niemców wiem tyle że był żołnierzem września i zajmował się końmi na potrzeby ułanów, jednak był w stopniu sierżanta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba007 Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 Rtm. Henryk Szela osadzony został w Oflagu VII A Murnau. Od 1942r. uczestniczył w konspiracji obozowej. Po powrocie do Kraju awansowany do stopnia majora. Może ktoś z Państwa wie gdzie mieszkał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba007 Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2011 Dzisiaj dowiedziałem się od córki jego podwładnego, że mieszkał po wojnie w Warszawie ( nie spoczywa na cmentarza komunalnych Stolicy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAMBALAYA Napisano 5 Listopad 2013 Share Napisano 5 Listopad 2013 jestem krewnym Rtm. Szeli, miezkał długie lata na Saskiej Kępie w Warszawie, następnie przeprowadził się do córki mieszkającej we Włoszech i tam zmarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.