Skocz do zawartości
  • 0

srebrna łyżeczka z herbem

tofik248

Pytanie

Napisano

proszę o pomoc w określeniu okresu wykonania,miejsca wykonania,jakiekolwiek informacje na temat tej łyżeczki (do herbaty) herb widoczny, próba również. Co jakiś czas na polu w miejscu starego gospodarstwa zamieszkiwanego niegdys przez Niemców trafiam sreberka - głównie sztućce z takimi samymi wzorami i sygnaturami na rękojeściach (zniszczone przez wieloletnie uprawianie pola cięzkim sprzętem rolniczym,porozrzucane)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witaj

to nie jest herb, a zwykłe inicjały właściciela. Częsta praktyka w tamtych czasach, kto miał trochę więcej pieniędzy na zamówienie dawał grawerować sobie inicjały.

Srebro jest niemieckie próba srebra 800, punce te świadczą o tym, że przedmiot wykonano po roku 1886. Niestety ze zdjęcia nie mogę dokładnie odczytać puncy wytwórcy, tej pomiędzy 800, a koroną jeżeli jest to litera F to producentem jest Friedrich Feuerstein działający w Hanau w Niemczech.

Jeżeli nie jest to F, to zrób lepsze zdjęcie albo napisz co tam widzisz, chyba że ktoś inny to rozpozna.

pozdro!
Napisano
Dzięki ogromne kolego Gniewkos! Bardzo mi pomogłeś. Nie wpadłem na to że mogą to byc inicjały właściciela (pasują jak nic :)) Punca wytwórcy to literka F - przyjrzałem się dokładnie przez szkło powiększające. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie