Neustadt Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 witam. Mam pytanie odnosnie polgrosza zygmunta 2 a mianowicie czy byly bite rowniez w innym metalu niz srebro bo znalazlem podobna ale to chyba braz (moze miedz). Sorki za brak zdjecia. Pzdr. Neustadt.
krank Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Myślę że wytłumaczeniem jest że twój półgrosz to fals :),pozdrawiam.
Neustadt Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 Tak tez myslalem bo faktycznie lipnie wykonany :) Dzieki i pzdr. Neustadt.
sigis3 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Półgrosz Zygmunta to duża rzadkość, okolice R3 wg. Kopickiego. Niektórzy autorzy zaliczają je do szelągów, więc można spotkać się z twierdzeniem, że nie były emitowane w ogóle. Bez zdjęcia się nie obędzie, jeśli chcesz wiedzieć, jaką masz monetę. Pozdrawiam
sigis3 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Ups, nie zauważyłem tej 2. Pewnie chodzi o Zygmunta II Augusta, nie Zygmunta III .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.