Skocz do zawartości
  • 0

Co to za klamra?

Niemen

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Huku, nikt nie twierdzi, że to współczesna robota, ale wiesz, jak się w rękach nie miało... Dla mnie również klamra wygląda na oryginał z epoki, moje typowanie to Polnische Wehrmacht i okolice, w każdym razie już nie Legiony, prędzej też okolice roku 1920. A moja ostrożność w stosunku do tego typu klamer kombinowanych wynika z kilku falsów, jakie miałem okazję oglądać - miały one być klamrami partyzanckimi", legionowymi" itp., w sumie jest na nie prosta recepta - kombinujesz spód od klamry (np. pruską bez nakładki albo wytarty Wehrmacht), do tego jakiś orzełek i już masz unikatową, indywidualnie wykonaną klamrę:-) Niemniej jednak, klamra kolegi Niemena robi dobre wrażenie, jeżeli tak jest naprawdę, to gratuluję ładnej i ciekawej sztuki.
Napisano
To prawdopodobnie samoróbka wykonana na bazie pruskiej klamry. Wykonana dość estetycznie - nikiel i piękny nałożony orzeł. Kojarzyłbym ją z Legionami lub Polnische Wehrmacht. W latach 1914 - 1917 tego typu klamry często były noszone przez żołnierzy polskich formacji wojskowych. Odmian było tyle, ile ludzkiej inwencji i umiejętności. Najczęściej zestawiano gładką klamrę austriacką z nalutowanym orzełkiem legionowym. Tutaj klamra jest niemiecka o orzełek, hmmm..., nie wiem skąd. No i kolejne pytanie - czy jesteś pewien jej pochodzenia. Tego typu klamry są dość łatwe do wykonania współczesnego składaka".
Napisano
Taki sam orzeł państwowy wz. 1919 znajduje się na ilustracji książce T. Zawistowskiego (37 na 30 mm). Jednak możne to być produkt wcześniejszy. Borsuk ma racje sugerując Polnische Wehrmacht. Legionowy to on nie jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie