witek25 Napisano 2 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2011 Witam, jak w tytule, lepsza elektroliza czy np. kwasem szczawiowym? Co do elektrolizy to czy taki zasilacz od telefonu (12V, 0,5A)starczy tylko na monetki czy można próbować tez na większe np. 10cm żelastwo - nie spali się? A jak z konserwacją, lepsze namoczenie w ropie czy lakierowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 2 Lipiec 2011 Share Napisano 2 Lipiec 2011 Powiem Ci to ,czego nauczyłem się czytając te forum - Tobie też polecam ten sposób zdobywania wiedzy.Kwas szczawiowy stosujemy wtedy,kiedy chcemy wyczyścić fant,nie niszcząc farby ( najczęściej czyścimy nim hełmy,puszki p-gaz).Elektroliza dobra do bagnetów*,ogólnie fantów którym wiele zaszkodzić nie można.Monetki moczy się w oliwie z oliwek o ile się nie mylę (nie interesuję się numizmatyką).Co do konserwacji,zależy co i jaka wartość.Ja swoje hełmy które nie są w idealnym stanie konserwują zużytym olejem silnikowym,bagnet spryskałem wd-40.Nie jedna osoba napisze,że nie są to idealne sposoby,że kup paraloid.Owszem,ale czy warto kupować paraloid na przedmiot średniej jakości" ? Odpowiedz sobie kolego sam.Dobrze byś powiedział,co dokładnie chcesz czyścić,a jeszcze lepiej wstawił zdjęcia.Mogłem z czymś się pomylić,jeśli tak to przepraszam.* tyczy się tych bez oksydy (rozpuszcza ją chyba,chodź tu już pewien nie jestem i proszę mnie poprawić jak coś),z okładkami sztucznymi,drewniane zniszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek25 Napisano 2 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2011 Dzięki za odpowiedź. Pewnie masz rację, wydatek na czyszczenie i konserwację powinien być proporcjonalny do wartości znalezionych rzeczy. Ja dopiero zaczynam poszukiwania, mam m.in. taki zardzewiały 10cm statecznik od moździerza i chyba rzeczywiście nie będę się bawił w lakiery czy jakieś żywice tylko użyję oleju silnikowego, bo po ropie to pewnie zapach zbyt intensywny i ciężko to w domu trzymać. Zastanawiam się jeszcze czy ten zasilacz da radę z takiej wielkości przedmiotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Lipiec 2011 Share Napisano 2 Lipiec 2011 szczawhttp://www.odkrywca.pl/moj-eksperyment-kwas-szczawiowy-i-helmy,665420.html#665420elektrolizahttp://www.odkrywca.pl/elektroliza-pytania,565786.html#565786http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=elektroliza&ws=txt&id_forum=4&forum=onautolizahttp://www.odkrywca.pl/autoliza,684890.html#684890można także czyścić młotkiem,druciakiem na wiertarce itp.lotki od moździerza jeszcze Ci się znudzą:)ale sam napisałeś że dopiero zaczynasz to każda rzecz cieszy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 2 Lipiec 2011 Share Napisano 2 Lipiec 2011 Moim zdaniem zasilacz 0,5A za słaby na takie lotki. IMO najlepszy jest zasilacz komputerowy, dowolny, stary, do kupienia za parę złotych na allegro. Przykładowa obciążalność wyjść:+3,3V - 20A+5V - 30A+12V - 10AChyba nie do zajechania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek25 Napisano 2 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2011 Dzięki wielkie za informacje. Jasne, że pierwsze fanty cieszą i to bardzo, mam nadzieję, że będzie tego więcej :) Z tym zasilaczem od kompa to też dobra myśl, mam stary komputer, więc może od niego sobie pożyczę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 2 Lipiec 2011 Share Napisano 2 Lipiec 2011 uwierz,ja też dopiero zaczynam.Posmaruj go olejem,do tego co rok nawilżaj go szmatką zanurzoną w tym oleju i git.Ja bym przeleciał szczotką na wiertarce.No chyba,że jest ta farba to wtedy szczaw :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 2 Lipiec 2011 Share Napisano 2 Lipiec 2011 A przepraszam,lotki..no to poproś o pomoc ludzi którzy to robią,ja akurat nigdy tego nie robiłem,zawsze wybierałem inną metodę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.