Skocz do zawartości
  • 0

Kilka róznych elementów z rosyjskich pozycji II w. św.

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

proszę o pomoc w ID kilku skarbów" ;) znalezionych na ruskich pozycjach z II w. św. ten element kojarzy mi się z częścią od jakiejś flinty ale nie mogę skojarzyć od jakiej :( może mauser? przy mośku niby nic podobnego nie widziałem... ale nie jestem szpeniem w tym temacie więc zapewne się mylę ;)

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

proszę o pomoc w ID kilku skarbów" ;) znalezionych na ruskich pozycjach z II w. św. ten element kojarzy mi się z częścią od jakiejś flinty ale nie mogę skojarzyć od jakiej :( może mauser? przy mośku niby nic podobnego nie widziałem... ale nie jestem szpeniem w tym temacie więc zapewne się mylę ;)

Napisano

a ten metalowy przedmiot gdy wyciągałem go z dołka błyszczał jak by był z jakiegoś szlachetnego metalu, salamandra wyła na kolorze i myślałem że kawałek platyny wydarłem matce Ziemi ;) ale bo podczyszczeniu złuszczyła się warstewka jakiegoś metalu, pewno cynku lub chromu.

Dł. 123mm
wys.10mm
szer.7,5mm

od czego to może być? nic mi do głowy nie przychodzi... śrubki to chyba z jakiejś nierdzewki bo praktycznie zero rdzy. Macie jakieś pomysły co to?

Napisano

że z rosyjskiego jestem noga to mo0że Wy przetłumaczycie ten podpis? ksywka lub nazwisko... a może i ten kran to pamiątka tego samego soldata ;) bo manierka znaleziona jakiś metr od tego kranika...

z góry dziękuję za pomoc w ID

pozdro
szczurek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie