Skocz do zawartości

Łódzcy Volksdeutsche

DAYW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W literaturze (autorstwa Krystyny Radziszewskiej) znalazłem wzmiankę o volksdeutschach z terenu Łodzi: ...znane są listy z 2424026 nazwiskami." Czy ktoś może mi wskazać możliwość zapoznania się z taką listą?
Napisano
Hmmmm...

Listy takowej nie znam, ale dziwna jest liczba- prawie dwa i pół miliona.

A ja dla odmiany znam liczbę c.a. 500 tys dla całego Warthengau:

Na 1.10.1944 było
grupa I 219 tys.
grupa II 192 tys.
grupa III 70 tys.
grupa IV 18,5 tys.

A cała Rejencja Łódzka liczyła z grubsza dwa miliony polskich mieszkańców. Wyszłoby, że mniejszość niemiecka" - Volksdeutsche stanowili przewagę mieszkańców miasta i szerokich okolic.
Napisano
Źródło: Krystyna Radziszewska (pod red.) Tonąca Łódź (lata 1939-1945)" wyd.: Literatura, Łódź 2002; str.73 i dalej
Istotnie, jak wynika z tekstu, liczby te, podzielone dalej na 4 kategorie obejmują wszystkich mieszkańców polskich ziem, których umieszczono na listach. Mnie interesują tylko łodzianie i z tego względu tak zatytułowałem swój post. Chciałbym dotrzeć do nazwisk.
A równocześnie chciałbym dotrzeć do historii łódzkiego więzienia na Sterlinga z pierwszych miesięcy wojny.
Pewnie w obydwu przypadkach należałoby szukać źródeł na miejscu, w Łodzi - i to w godzinach pracy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie