Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecka wpinka z kierownicą

Zygfryd89

Pytanie

Napisano

Witam, wyskoczyły mi takie odznaki (wpinki ?) Jak widać na zdjęciu jest to chyba kierownica pięcioramienna z drążkiem kierowniczym. Czy ktoś może coś konkretniej o tym powiedzieć? Co to jest, kto to dostawał? Z drugiej strony są wąsy" z resztkami materiału. Stawiam na niemiecki fant, bo znaleziony w miejscu , gdzie stacjonowali niemcy

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ok, dzięki koledzy, tylko jeszcze małe pytanie, jak częstym trafieniem jest ta odznaka? Dosyć popularna? Przeglądam Odkrywcę ale jeszcze jej nie widziałem
Napisano
Konieczność ustanowienia w Wehrmachcie „Odznaki Doświadczonego Kierowcy” (Kraftfahrbewährungsabzeichen) podyktowana została bardzo szybkim rozwojem jednostek zmotoryzowanych w latach poprzedzających II WŚ, a przede wszystkim faktem, że wysoce mobilne jednostki zmotoryzowane były jednym z fundamentów strategicznych zwycięstw Wehrmachtu. Odznaka ustanowiona została 23 Października 1943 roku, w celu uhonorowania wysiłku kierowców (wojskowych, ale również cywilnych pracujących dla Wehrmachtu) w trakcie walk oraz ich wysokiej dbałości o powierzone im pojazdy w najtrudniejszych warunkach. Wstecznie przyznano ją kierowcom, którzy według decyzji swych przełożonych zasłużyli na nią między 01.12.1940, a 23.10.1942. Odznaka ustanowiona została w trzech klasach: brązowej, srebrnej i złotej.
Napisano

witaj trudno powiedzieć niby często się trafiają ale ja osobiście trafiłem na moim terenie mierzeja wiślana"tylko 15szt.a może aż 15sztuk w tym 4cynkowe i 11 stalówek na focie resztka z tego co mi zostało+1szt jest w gablotce cynkowa złota stan niemal ideał a ta cynkówka z fotki to srebrna też stan super nawet filc się zachował dodam że tylko dwie trafiłem pojedyńczo reszta tak jakoś w zestawach:-)ale znam przypadki gdzie koledzy kopali po kilkadziesiąt sztuk pozdrawiam

Napisano
i jeszcze kryteria nadawania:

1) służba od 01.12.1940 w następujących rejonach:
- okupowana Jugosławia, Grecja, Bułgaria, Rumunia,
- Finlandia, Norwegia (obszary podbiegunowe, Laponia),
- Afryka.

2) służba w trudnych warunkach w wymienionych wyżej rejonach:
- gońcy motocyklowi: 90 dni służby,
- kierowcy pojazdów opancerzonych: 120 dni służby,
- kierowcy pozostałych pojazdów (zwłaszcza służący w jednostkach liniowych, jak na przykład kierowcy pojazdów sztabowych): 150 dni,
- kierowcy pojazdów kolumny zaopatrzenia: 165 dni,
- kierowcy przydzieleni do służby w innych jednostkach dowódczych Wehrmachtu: 185 dni.

Ochotnicy obcokrajowi mogli otrzymać odznakę – nie przyznawano jej natomiast żołnierzom wojsk państw sprzymierzonych z III Rzeszą. Odznaki nie nadawano pośmiertnie.

W dniu 9 marca 1944 roku Oberkommando des Heeres uzupełniło kryteria nadawania tej odznaki o dodatkowe rejony operacyjne:
- służba od 01.06.1943 na Sycylii,
- służba od 01.07.1943 na Sardynii i Korsyce,
- służba od 01.08.1943 po0łudniowa część Włoch od linii Ancona – Piombino,
- służba od 09.09.1943 w Albanii.

W dniu 15 maja 1944 roku Oberkommando des Heeres wprowadziło kolejne uzupełnienie:
- służba od 01.02.1944 na zapleczu rejonu operacyjnego Heeresgruppe Nord w Estonii, Litwy i Łotwy.

Ostatnie uzupełnienie kryteriów dokonane zostało 23 września 1944 roku:
- służba od 01.06.1944 na zapleczu wszystkich frontów.

Odstępstwa od podanych wyżej kryteriów dokonywane były w przypadku służby kierowcy w niespotykanie trudnych warunkach. Ponieważ od posiadacza odznaki wymagano bardzo wysokiego poziomu umiejętności, więc mógł się on spodziewać, że za każdy wypadek lub zaniedbanie w obsłudze pojazdu odznaka mogła być mu zabrana!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie