melich Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Witam, mam pytanie do użytkowników mxt tracker.Jak wynika z testów w „Odkrywcy” tryb relic w mxt tracker jest płytszy niż w mxt 300.Nie chodzi tu oczywiście o wielkość sond tylko o to że w mxt tracker tryb relic jest najwyżej tylko o kilka cm głębszy od c&j dla dużych przedmiotów, a często równy lub mniejszy.Obu trybom (c&j oraz relic) daleko do prospecting.W mxt 300 „relic” ma zasięgi zbliżone do trybu prospecting i był wyraźnie głębszy na te same cele. Nigdzie w internecie nie znalazłem dyskusji na ten temat.Mxt tracker ma lepszą sondę standartową niż mxt 300 i mxt pro dlatego byłby dla mnie ciekawszą opcją, z drugiej strony jeżeli dwa ostatnie mają głębszy „relic” (który jest podstawowym trybem przy poszukiwaniach) to warto jednak na nie się zdecydować.Sami testujący przyznali że wyniki są zaskakujące (może to być kwestia osobnicza sprzętu użytego do testu lub innego oprogramowania tych modeli) ale generalnie chodzi mi o potwierdzenie lub zaprzeczenie opisanym własnościom.Jeżeli użytkownicy mxt tracker mają jakieś własne spostrzeżenia na omawiany tu temat lub jeszcze lepiej wykonali pomiary w gruncie lub w powietrzu i mogli by podać jak się mają zasięgi w poszczególnych trybach byłbym wdzięczny.Pozdrawiam
anRO Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Sądzę że nie potrzebnie zawracasz sobie tym głowę.Ten sprzęt może jest w miarę łatwy w ustawieniach ale trudny w odbiorze.Masa różnych dzwięków,sygnały przesterowania.Dzwięki przebijające się przez dyskryme a w tle cały czas ton wiodący.Wszystko zależy od osoby testującej.Ktoś kto ma ten sprzęt pół roku bedzie miał inny wynik od tego który chodzi z nim pięć lat.Do tego sygnalizacja celu to nie jest zwykłe pik jak w fischerkach czy garretach.Wielu ludzi po przesiadce na ten sprzęt szybko rezygnuje.Wystarczy popatrzyć na allegro.
VanWorden Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 melich - myślę, że źle zrozumiałeś wyniki testów. Zasięg w MXT 300 jest czasami większy według mnie wyłącznie dzięki zmienionej sondzie. PozdrawiamVW
melich Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 „melich - myślę, że źle zrozumiałeś wyniki testów. Zasięg w MXT 300 jest czasami większy według mnie wyłącznie dzięki zmienionej sondzie.”Van myślę że wszystko zrozumiałem dobrze ;)„Sądzę że nie potrzebnie zawracasz sobie tym głowę.”anRO tutaj możesz mieć rację, ale jestem dociekliwy przed zakupem ;) Mxt tracker był porównywany we wszystkich 3 trybach na następujące przedmioty (umieszczone w gruncie): hełm, słoik, bagnet, klamra.Dla przykładu przybliżone zasięgi dla klamry w mxt tracker:cewka 4x6c&j – 35cmrelic – 30cmprospecting – 40cmcewka 6x10c&j – 45cmrelic – 40cmprospecting – 50cmcewka 14x10c&j – 52cmrelic – 53cmprospecting – 55cmcewka 12c&j – 48cmrelic – 50cmprospecting – 58cmcewka 9,5c&j – 55cmrelic – 48cmprospecting – 60cmSEF 12x10c&j – 50cmrelic – 50cmprospecting – 58cmEQ2 16”c&j – 57cmrelic – 55cmprospecting – 62cm“interesujące było zachowanie w trybie relic – kanał pseudo statyczny miał większy zasięg niż dynamiczny o kilka cm (jak widac na przykładzie klamry nawet czasami mniejszy), lecz był mniejszy od pseudostatycznego kanału prospecting. Mieliśmy możliwośc sprawdzenia uzyskanych wyników w innym terminie, na wykrywaczu mxt 300, dla którego okazało się, że pseudostatyk w trybie relic ma wyraźnie większe zasięgi, zbliżone do trybu prospecting”Na tej podstawie wnioskuję, choc oba modele nie były testowane jednocześnie że tryb relic w mxt 300 był głębszy.Pozdrawiam
anRO Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 Z tego co wiem użytkownicy zawsze twierdzili że tryb relic jest głębszy od c&j.Dodatkowo wynik 12ki na klamrę jest mniejszy od 9,5,co jest dziwne.Ale wszystko jest możliwe.
SaperDębica Napisano 15 Maj 2012 Napisano 15 Maj 2012 koledzy czym roznia sie mxt300, mxt tracker, mxt pro?mxt300 cewka 30cm(12)mxt tracker 9,5"mxt pro przyciski pod ekranemczy sa jeszcze jakies roznice?wysztkie posiadaja identyfikacje 2 tonowa? czy moze ktorys ma wielotonowa? dyskryminacje wybiórcza?jaki tryb na kolorowa militarke? c&j? czy relict?
VanWorden Napisano 16 Maj 2012 Napisano 16 Maj 2012 MXT PRO ma identyfikację tonową w trybie C&J. Na kolorową militarkę (zresztą na inne rzeczy też;-)) tylko tryb Relic.PozdrawiamVW
Zwierzu Napisano 17 Maj 2012 Napisano 17 Maj 2012 No własnie...Wszyscy pisza, ze na kolorową militarke tylko tryb relikt?Nie rozumiem.Przeciez w trybie c&j zasięg np.na klamre przy cewce 9,5 wynosi 7 cm więcej.Choć tak prawde mówiąc to zasięgi robione w powietrzu,maja się nijak do tych w glebie.Van,rozjasnij sytuacje.
VanWorden Napisano 17 Maj 2012 Napisano 17 Maj 2012 Zwierzu - ale co tu wyjasniać skoro sam sobie udzieliłeś właściwej odpowiedzi? Testy na zasięg to fajna zabawa, ale w terenie jest już całkiem inna bajka, czego nie za bardzo rozumieją papierowi eksperci.. Poza tym Relic to taki pół-mikserek, który daje najwięcej informacji o celu i właśnie do takich zadań został zaprojektowany, jak zresztą sama nazwa wskazuje;-)PozdrawiamVW
emes Napisano 17 Maj 2012 Napisano 17 Maj 2012 Z tego co zdążyłem sie zorientować to tryb C&J nieco przekłamuje i może wycinac sygnały jakie najczęściej daje kulka szrapnelowa (ale może to byc tez cos wartego uwagi np guzik)...
Zwierzu Napisano 18 Maj 2012 Napisano 18 Maj 2012 Van,koledzy...Chodziliście moze na cewce Eclipse Deepscan DD14?Jakie wrazenia,jak ze stabilnością,cos więcej o tej cewce?Zamiaruje sobie nią sprawić,ale że tak sie wyraże,jestem troche niezdecydowany...
VanWorden Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Z tego co pamiętam to stabilnośc OK ale cewka wyłącznie na czysty teren no i oczywiście siada ergonomia sprzętu. PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.