Skocz do zawartości

Traper czy Armand Prospector

aczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Szanownych Kolegów
Jestem posiadaczem Trapera i mam pytanie chciałbym zmienić piszczałkę na coś co rozróżni mi stal od kolorku. I w miare precyzyjnie określi mi gdzie znajduje się obiekt. Czy zamiana na to co w tytule ma sens. (budżet to około 700zł).
Pozdrawiam aczapa
Napisano
Nowy armand kosztuje 1050 i masz rok gwarancji.używany za 700 zł napewno nie bedzie roczny więc odpada gwarancja.za ok. 700zł to masz nowego ace250-z dyskryminacją i pinpointem i wyświetlaczem z wskazaniem metalu.używanego tekneticsa delte,fishera f2 nowego itd. Więc używany armand przy takiej konkurencji to marny wybór. Chyba że z pobudek patryiotycznych tylko:) aha jak nie masz ciśnienia to dozbieraj 200zł i kup proxime bo są w tej cenie na allegro.pozdrawiam
Napisano
Napisz kolego coś więcej bo wybór wykrywaczy w tym przedziale jest dość duży...określ się dokładniej. Za 700 zł to lepszy smętek używany jak na żelazo.
Napisano
Pierwszy wykrywacz wymieniony w ostatnim poście jest uboższy wyposażeniem od Prospectora. Prospector posiada dodatkowo optyczny wskaźnik sygnału, optyczny i akustyczny wskaźnik rozładowania baterii,lżejsze baterie, lepsze gniazdo i wtyk sondy, pokrętło czułości, stabilną mechanicznie rurkę nośną. Różnica w klasie wykrywacza na korzyść Prospectora jest widoczna na pierwszy rzut oka.
Drugi z wymienionych wykrywaczy w ostatnim poście jest wykonywany przez osobę, która od kilkunastu lat nie zarejestrowała działalności gospodarczej, nie podaje swojego adresu w reklamach, czyli jego gwarancja jest palcem na wodzie pisana - niemożliwa do wyegzekwowania przez prawo.
Napisano
Niestety drogi armandzie przy tych bajerach to i tak twój Prospector w testach wypada blado w konfrontacji z HS 3 i Salamandra. Lepszym gniazdem słuchawkowym czy wskaźnikiem optycznym nie zastąpisz tego na co liczy potencjalny klient szukający wykrywacza do militariów. W kilku wcześniejszych wątkach o Prospectorze doczytałem się, że został wyeliminowany problem ze wzbudzaniem się na mokrej trawie. Tym czasem miałem okazje niedawno widzieć Prospectora 2 w akcji, gdzie ten problem nadal się pojawiał po lekkiej mżawce wykluczając przez to sprzęt z dalszych poszukiwań.
Co do zasięgów z tym akurat nie jest najgorzej jednak jak na wykrywacz, który rzekomo ma służyć w poszukiwaniu głębokiego złomu mogłoby być lepiej. W trakcie poszukiwań bagnet do mausera zalegający na ok.50 cm twój sprzęt sygnalizował niezbyt wyraźnym sygnałem- wręcz przerywanym, gdzie niedoświadczony użytkownik po prostu by ominął. Inaczej miała się rzecz, gdy sygnał sprawdzono HS 3 z cewką 25 cm. Sygnał (na dyskryminacji 4, tryb manualny) był krótki lecz o wiele bardziej wyraźny. Reasumując HS 3 jest znacznie czulszy na taki złom zalegający na znacznych głębokościach. Takich przykładów mógłbym podać znacznie wiecej jednak szkoda mi na to czasu.
Jeżeli Armandzie nadal podtrzymujesz, że Prospector lepiej się spełni w poszukiwaniu złomu to może warto byłoby spotkać się w terenie i oficjalnie przetestować sprzęt w boju. Tak się składa, że aktualnie mam HS 3 ze standardową cewką i Salamandre w wersji S5. Wyznaczmy może jakis konkretny termin , a udowodnię Ci jak wypada twój sprzęt w porównaniu z piwnicznym składakiem produkowanym nielegalnie" i starym docenionym HS 3.
Napisano
Obszerny test wykrywaczy metali Armand, głównie Dominatora 2 i Prospectora, został opublikowany w czasopiśmie poszukiwawczym Odkrywca", nr 7/2010.
Podany numer tego miesięcznika można nabyć drogą wysyłkową, telefonując do redakcji Odkrywcy.
Napisano
Z tym rozróżnianiem kolor/stal różnie bywa ,zdarza się że typowe ,,kolorkowce,, się mylą a co dopiero PI. Ja chodzę z Midasem,jego rozróżníanie działa na łuski,monety,zapały bezbłędnie,czasem zaświeci na kawałek zardzewiałej blachy ale to można wyczuć gdyż dioda świecí i po chwili gaśnie zaś np.na łuskę nigdy nie gaśnie. W cenowym przedziale byś się zmíeścił bo cena to 700PLN (Midas)no i gwarancja 3 lata. Używanego sprzętu nie kupuj bo stare to dobre wino i skrzypce. Unikałbym sprzętu usilnie reklamowanego a to dlatego że dobry sprzęt nie potrzebuje reklamy a reklamuje się to czego nie można sprzedać.
Pozdro.
Napisano
Witam Szanownych kolegów
Wielkie dzięki za odpowiedzi, no to padło na smętka teraz to życzyć sobie tylko dobrych sygnałów.
Pozdrawiam i darz dół
Napisano
Thomson, każdy kto jest właścicielem jakiejś wykrywki automatycznie staje się jej fanboyem. Jak będę chciał kupić suszarkę albo samochód 4x4 to też mi polecisz HS-a? Bo przecież on jest dobry na wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie