zaara Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 Pierścień ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie .Chyba jest bardzo stary . Prosze o opinie z jakiego wieku pochodzi.Obraczka pleciona - regulowana - otwarta .
maxim026 Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 na pierwszym zdięciu ten pierscioneczek jest lekko zabrudzony .Co to jest piasek??? moze więcej foteczek wysokiej rozdzielczosci to coś pokombinujemy.pozdrawiam Andrzej
pawcion123 Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 To wygląda na bukszpan...może pozłacany..Ciekawe wzornictwo,mizerna robota.
zaara Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 Wygląda na złoty ale pewności nie mam . Czy może mi kolega wyjaśnić co znaczy ten bukszpan ? Dzięki z góry za wszystkie odp
pawcion123 Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 hehehe..sorki. :)Chodziło mi o Grynszpan czyli śniedź,zielony nalot w zakamarkach tego cuda.Wygląda jak złoto.
zaara Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 Fajnie wyszło ;-) ale to niby zielone to raczej złudzenie , bo jak patrzę na niego to nie ma żadnych śladów tego koloru . Ten pierścień został podobno znaleziony prze moją pra pra pra babkę w lesie w okolicy zamku.To bardzo misterna robota .
kijow Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 typowe wzornictwo dla 19-wiecznej biżuterii wyrób najprawdopodobniej pochodzi z z Rosji Carskiej.
zaara Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 Dziękuję za odp . To jestem zaskoczona ! Teraz się zastanawiam , czy jest złoty czy może tylko pozłacany ? Żadnych prób tam nie ma ani nic w tym rodzaju . Ciekawe co to za kamień , bo mnie się wydaje ,że to może być odmiana granatu o nazwie grossular , przynajmniej jest do niego podobny . Jak myślicie ?
pawcion123 Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 Próby to nawet nie ma gdzie tam wybić.Idź do złotnika to prawdopodobnie ci powie jaka to próba złota i jaki to kamień.pozdrawiam.
zaara Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 Pewnie tak ale nie zamierzam się go pozbywać , bo cudownie wygląda na ręce :-)Do złotnika pójdę z pewnością .Dziękuję wszystkim za wypowiedzi ! Pozdrawiam
Pytanie
zaara
Pierścień ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie .Chyba jest bardzo stary . Prosze o opinie z jakiego wieku pochodzi.Obraczka pleciona - regulowana - otwarta .
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.