Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjskie/Ukraińskie co ?

maciek7309

Pytanie

Napisano

Witam,
Pomóżcie w identyfikacji tego przedmiotu ( a właściwie jego części). Kształtem przypomina dolną część łuski ( kryza), ale nie ma spłonki . Przedmiot jest wykonany z lekkiego metalu, prawdopodobnie aluminium. Napis wykonany cyrylicą ale z normalnym i" z kropką - może język ukraiński? Wyszedł" na niemieckich pozycjach w Ostpreussen.

Pozdr.
maciek7309

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż przy próbie oczyszczenia przedmiotu okazało się, że górna część to zakrętka! W środku była sproszkowana substancja koloru czarnego z lekko fioletowym odcieniem. Po rozpuszczeniu w wodzie ( oczywiście wszystko mi się wysypało więc zmywałem na mokro:)) daje fioletowy kolor. Początkowo myślałem że to kałamarz z zaschniętym atramentem, jednak zbiorniczek jest na to zbyt mały. Na pewno służył do przechowywania płynnej substancji - dno zbiorniczka ma półkulisty kształt. ??? Wiadomo na pewno: napisy w języku ukraińskim, odczytane to: Kijów, Spółdzielnia Galalit, Sojuz...

Napisano
Fiu, fiu, to może być to. Zwłaszcza przez możliwe zastosowanie: Manganian(VII) potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową. Aby uzdatnić wodę należy dodać manganian(VII) potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca."
Napisano

Witam,
Pomóżcie w identyfikacji tego przedmiotu ( a właściwie jego części). Kształtem przypomina dolną część łuski ( kryza), ale nie ma spłonki . Przedmiot jest wykonany z lekkiego metalu, prawdopodobnie aluminium. Napis wykonany cyrylicą ale z normalnym i" z kropką - może język ukraiński? Wyszedł" na niemieckich pozycjach w Ostpreussen.

Pozdr.
maciek7309

Napisano
No i dzięki Wam, sporo się wyjaśniło. Zwłaszcza informacja o nadmanganianie potasu: to było przecież panaceum na wszelkie dolegliwości w Armii Czerwonej. Myślę że to dobry trop.
Napisano

I górna " część w miejscu oderwania. Metal z którego to wykonano raczej nie aluminium - jest koloru czarnego nie tylko na powłoce ale w całej strukturze.

Napisano
W środku dna na pis ukraiński АРТІЛЬ ГАЛАЛІТ - spółdzielnia Galalit"
Galalit jest najstarszym tworzywem sztucznym - wytwarzany na bazie kazeiny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie