Skocz do zawartości
  • 0

Co to za mundur ?

komiksior

Pytanie

Napisano
witam
Proszę o identyfikacje tego munduru. Na fotce jest mój dziadek,zmarł zaraz po wojnie i nie miałem okazji się dowiedzieć gdzie służył w czasie I WŚ. niestety nie ma żadnej daty na zdjęciu .Wszystkim za pomoc dziekuję

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja tam ekspertem nie jestem, ale powiedziałbym tak:
Mundur jest austro- węgierski, ale patki świadczą o tym, że zdjęcie wykonane jest po wojnie już w polskim wojsku.
Napisano
Odradzajace sie Wojsko Polskie(1918 - 1920).Jak kolega napisal mundur austrowegierski.Bagnet, o ile dobrze widze, takze austrowegierski wz 1895 do mannlichera
Napisano
Pas tez Austrowegry.
Czas bym wydluzyl do - 1918-1923(ostatnie mundury pozaborcze wycofano w 1928, ale bezpieczniej przyjac okres demoblizacji po wojnie 1920, czyli 1921-22).

W jakim zaborze mieszkal dziadek?
Napisano
Czyli wyglada ze mamy 2 opcje:
- w czasie 1 wojny byl w wojsku austrowegierskim, po 1918 trafil do WP
- zaraz po 1 wojnie wstapil do WP, gdzie otrzymal mundur z magazynow ex. austrowegierskich
Napisano
witam
Proszę o identyfikacje tego munduru. Na fotce jest mój dziadek,zmarł zaraz po wojnie i nie miałem okazji się dowiedzieć gdzie służył w czasie I WŚ. niestety nie ma żadnej daty na zdjęciu .Wszystkim za pomoc dziekuję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie