ammuratow Napisano 16 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2011 Witam,Chcę się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej operacji, ale oprócz książki Sudopłatowa pt.:Wspomnienia niewygodnego świadka" nie znam żadnej innej literatury.Czy mogę liczyć na pomoc Kolegów?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 17 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2011 No właśnie...Opowiem krótko dlaczego zainteresowałem się operacją Scherhorn.Wybieram się na urlop nad morze i w związku z tym postanowiłem zaczerpnąć nieco informacji o miejscowości,w której mam przebywać.Wybrzeże bałtyckie znam bardzo słabo(moja domena to Warmia i Mazury). I trafiłem na link dotyczący Słupska a konkretnie lotów dokonywanych pod koniec wojny z lotniska, które się tam znajdowało. W ten sposób dotarłem do informacji o grupie płk. Scherhorna.Wiem, że gdzieś już o tej prowokacji NKWD czytałem, ale za Boga nie pamiętam gdzie. Może ktoś jednak podrzuci mi jakieś namiary?Pozdrawiam i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morbik74 Napisano 19 Czerwiec 2011 Share Napisano 19 Czerwiec 2011 Autentyczny pułkownik wermachtu który przeszedł na rosyjską stronę . Fikcyjnie pod jego wodzą przedzierało kilka tysięcy ludzi przez Białoruś . Loty zaopatrzeniowe wykonywał KG 200. Nie mam przy sobie książki ale Niemcy zorientowali się że to prowokacja rosyjska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 23 Czerwiec 2011 Share Napisano 23 Czerwiec 2011 Tak a pro po KG200 ciekawa historia opisana w serii Tygrysa autor A. Fryszkiewicz 'KG200 bez tajemnic'rok wydania 1987. Mam rownież prezentowaną książkę na zdjeciu.Fabuła jest wprawdzie wymyślona ale oparta na faktach nie publikowanych danych będąca plonem poszukiwań przeprowadzonych w czternastu krajach.Autor dotarł również do byłych członków KG200. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Witam Kolegów,Dziękuję za propozycje lektur. Popędzę do biblioteki i na urlopie w razie niepogody (tfu, tfu) uzupełnię swoją wiedzę.Książkę Gilmana kiedyś czytałem, ale chętnie do niej powrócę. Tygrysek to dla mnie nowa rzecz tylko nie wiem czy w bibliotekach będzie dostępna.Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Ammuratow, koledzy Sherman i Morbik nie wiedzą co piszą.Scherhorn był rzeczywiście ppłk. wziętym do niewoli w tamtym rejonie, dowódcą pułku którejś dywizji rezerwowej wh, pojechał na niedźwiedźie i na tym jego rola w tej sprawie się zakończyła. Z niejakim zdziwieniem o sprawie dowiedział się po powrocie z niewoli.Jego" grupę natomiast sfingowało NKWD, dowodzili Sudopłatow i Eitingon, przejeli kilkadziesiąt zrzutów z zaopatrzeniem i skoczków od Skorzennego i Gehlena w okresie od pażdziernika '44 do maja '45. Sam Scherhorn" awansowany na płk. i odznaczony krzyżem rycerskim został w marcu '45.Loty prowadził KG 200 właśnie z Berlina i Słupska.To tak ogólnie, sporo na ten temat jest na niemieckich forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4sherman Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Do matthew; - może i nie wiem co piszę, ale tylko streściłem pokrótce rozdział wcześniej wymienionej książki. Fakty, które podałeś znajdują potwierdzenie na stronach tej książki, tak więc gratuluję znajomości zagadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.