Skocz do zawartości

Schron - Skoczów, ul. Polna.

genek

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli dobrze lokalizuję ul. Polną to schron, o którego dotyczy pytanie, został zbudowany przez Wojsko Polskie, latem 1939, dla wzmocnienia pozycji obronnych zamykających dolinę Wisły i drogę na Bielsko przed atakiem Wehrmachtu.

Kolego to nie jest schron w którym były otwory strzelnicze o ile pamiętam był w kształcie zygzaka miał dwa wejścia długi na jakieś 70 metrów a dokładnie znajdował się naprzeciw bocznego wejścia do szkoły nr.1 w samym centrum miasta a te co kolega opisuje to znajdowały się w Pogórzu to były bunkry obronne jeszcze w latach 80tych przy drodze po prawej stronie był kawał zbrojonego betonu z bunkra

• 5 months later...
Dowiedziałem się niedawno bo pisał do mnie stary Skoczowianin że tego schronu już nie ma został rozebrany w latach 80tych to był schron wybudowany w latach 20tych i miał być schronem dla ludności w latach 70tych był wyremontowany i zamknięty był tam jakiś magazyn tak że dopiero teraz dowiedziałem się a dla potomnych ten schron znajdował się w centrum miasta nie mylić z Pogórzem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie