genek Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Witam mam prośbę czy ktoś zna historię schronu w Skoczowie który stoi przy ul. Polnej kto go budował w którym roku i jakie miał przeznaczenie wiem tylko tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 13 Czerwiec 2011 Share Napisano 13 Czerwiec 2011 Jeśli dobrze lokalizuję ul. Polną to schron, o którego dotyczy pytanie, został zbudowany przez Wojsko Polskie, latem 1939, dla wzmocnienia pozycji obronnych zamykających dolinę Wisły i drogę na Bielsko przed atakiem Wehrmachtu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genek Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Kolego to nie jest schron w którym były otwory strzelnicze o ile pamiętam był w kształcie zygzaka miał dwa wejścia długi na jakieś 70 metrów a dokładnie znajdował się naprzeciw bocznego wejścia do szkoły nr.1 w samym centrum miasta a te co kolega opisuje to znajdowały się w Pogórzu to były bunkry obronne jeszcze w latach 80tych przy drodze po prawej stronie był kawał zbrojonego betonu z bunkra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
links76 Napisano 18 Czerwiec 2011 Share Napisano 18 Czerwiec 2011 W jakim on jest stanie. Jakieś zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek30cd Napisano 18 Czerwiec 2011 Share Napisano 18 Czerwiec 2011 http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/skoczow/gl_skoczow.htmlPomocne?;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genek Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2011 Dowiedziałem się niedawno bo pisał do mnie stary Skoczowianin że tego schronu już nie ma został rozebrany w latach 80tych to był schron wybudowany w latach 20tych i miał być schronem dla ludności w latach 70tych był wyremontowany i zamknięty był tam jakiś magazyn tak że dopiero teraz dowiedziałem się a dla potomnych ten schron znajdował się w centrum miasta nie mylić z Pogórzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.