Korowiow Napisano 2 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Mieszkańcy Poddąbia w gminie Ustka alarmują, że po najbliższym sztormie fale odkryją szczątki dwóch niemieckich żołnierzy pochowanych na klifie. Grób z okresu II wojny światowej znajduje się w lesie tuż przy plaży w popularnym kurorcie.W Poddąbiu o grobie przy plaży od lat krążą najróżniejsze legendy. Część mieszkańców twierdzi, że są tam pochowani radzieccy żołnierze, inni mówią, że to niemiecka mogiła. Zdaniem historyków, w tym Marcina Barnowskiego z Ustki, są tam pochowani dwaj niemieccy lotnicy. To najprawdopodobniej grób zestrzelonych dwóch lotników niemieckich, którzy w 1945 roku uciekali samolotem z lotniska w Redzikowie koło Słupska do Szwecji. Rosjanie zestrzelili ich maszynę w pobliżu Poddąbia. Samolot wpadł do Bałtyku, a nazajutrz morze wyrzuciło na plaży dwa ciała.Na polecenie Rosjan mieszkańcy pochowali Niemców na klifie. Ktoś od lat opiekuje się tym grobem. Problem w tym, że morze ciągle wdziera się w głąb lądu, a brzeg stromego klifu znajduje się zaledwie 5-6 metrów od pochówku. Mieszkańcy obawiają się, że wkrótce szkielety Niemców znajdą się na plaży. Aby uniknąć makabrycznego zdarzenia wójt gminy Ustka chce w ciągu dwóch tygodni zlecić ekshumację lotników. Ich szczątki mają być przeniesione na cmentarz w pobliskim Wytownie.http://www.gazetakaszubska.pl/12837/trzeba-przeniesc-grob-niemieckich-lotnikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 2 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Najwyraźniej władze gminy Ustka nie wiedzą, że wojenne w Polsce istnieją niemieckie cmentarze wojenne, na które przenosi się szczątki poległych żołnierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 No ja tu problemu nie widzę przenieś i już tylko można zadac pytanie kto ma to zrobic my czy niemcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Są fundacje które się tym zajmują.Zgłosić,powiedzieć jaka jest sytuacja i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipiusz Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Kolego, podpowiedz mi, lub podeślij linka jaka fundacja się takimi rzeczami zajmuje. Mam namiar na inne mogiły niemieckie, których nikt nie ruszył od wojny. (już szukałem sam, ale coś mi się nie udaje znaleźć właściwej, bede wdzięczny za link, lub nazwę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Proszę bardzo.http://www.fundacjapamiec.pl/phome.htmPowodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 hi, mam jescze jedna... specjalnie na Europe wschodnia...http://vbgo.de/index.php?cccpage=startseite&set_language=pl&wwwvbgode=dp8jhih5jran83a59jp7lbvfv1powodzenia... panzerny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.