DETER Napisano 9 Marzec 2004 Autor Share Napisano 9 Marzec 2004 czy skanowane zdjecia z lat 30 mogą ulec zniszczeniu po nasiwetleniu? kolezanka twierdzi ze po roku wyblekną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marzec 2004 Share Napisano 9 Marzec 2004 Zależy, jaką masz lampę w skanerze (czy aby nie a'la ksero). Ja mam tak słabą, że w zasadzie tylko do zdjęć jest. I mi nie wyblakną.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 Wydaje mi się, że opinia Twojej koleżanki jest mocno przesadzona. Gdybyś powiesił je na ścianie wystawiając na światło dzienne zrobił być mu znacznie większą krzywdę. Oczywiście światło skanera oddziaływuje na zdjęcie, ale nie w tak znacznym stopniu by miało ono blaknąć. Możesz spokojnie skanować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 Zapomniałem jeszcze dodać, że zdjęcie jest przedewszystkim po to by utrwalić obraz. Samo w sobie kiedyś straci kolory zupełnie. Skan natomiast zachowa się znacznie dłużej. Dlatego sądzę, że skanowanie zdjęć jest nieuniknione. A im szybciej tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Tak jak pisze kolekcj" krzywdy zdjęciu skanując je nie zrobisz. Musiałbyś czynność tę powtórzyć setki razy, aby zaczęło blaknąć.Światło dzienne jest o wiele bardziej szkodliwe (jest w nim przecież wiele rodzajów fal elektromagnetycznych od nadfioletu przerz światło widzialne do podczerwieni).Lampa skanera daje z reguły światło monochromatyczne o niskiej energii.Skanuj śmiało i opinią koleżanki zbytnio się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 Skanuj, chłopie, póki masz co! Po wielu wielu skanach (słownie wielu wielu) żadnej różnicy nie widzę! POWAGA! Powodzenia w uchwytywaniu przeszłości na zerach i jedynkach!!! NARA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.