Skocz do zawartości

skanowanie zdjeć

DETER

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy, jaką masz lampę w skanerze (czy aby nie a'la ksero). Ja mam tak słabą, że w zasadzie tylko do zdjęć jest. I mi nie wyblakną.
Pozdrawiam

Wydaje mi się, że opinia Twojej koleżanki jest mocno przesadzona. Gdybyś powiesił je na ścianie wystawiając na światło dzienne zrobił być mu znacznie większą krzywdę. Oczywiście światło skanera oddziaływuje na zdjęcie, ale nie w tak znacznym stopniu by miało ono blaknąć. Możesz spokojnie skanować.

Zapomniałem jeszcze dodać, że zdjęcie jest przedewszystkim po to by utrwalić obraz. Samo w sobie kiedyś straci kolory zupełnie. Skan natomiast zachowa się znacznie dłużej. Dlatego sądzę, że skanowanie zdjęć jest nieuniknione. A im szybciej tym lepiej.

• 2 weeks later...
Tak jak pisze kolekcj" krzywdy zdjęciu skanując je nie zrobisz. Musiałbyś czynność tę powtórzyć setki razy, aby zaczęło blaknąć.
Światło dzienne jest o wiele bardziej szkodliwe (jest w nim przecież wiele rodzajów fal elektromagnetycznych od nadfioletu przerz światło widzialne do podczerwieni).
Lampa skanera daje z reguły światło monochromatyczne o niskiej energii.
Skanuj śmiało i opinią koleżanki zbytnio się nie przejmuj.

Skanuj, chłopie, póki masz co! Po wielu wielu skanach (słownie wielu wielu) żadnej różnicy nie widzę! POWAGA! Powodzenia w uchwytywaniu przeszłości na zerach i jedynkach!!! NARA!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie