psioter5 Napisano 24 Maj 2011 Autor Napisano 24 Maj 2011 Witam szanowne grono, wczoraj na poletku wykopałem taki oto medal za odwagę raczej ze srebra, i na tym moja wiedza się kończy, medal jest numerowany to tez wpadł mi do głowy pomysł ze może idzie w jakiś sposób dojść do kogo on należał lub jakieś inne informacje np z jakiej jednostki pochodził, za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.
Hebda Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Medal_za_Odwag%C4%99_(ZSRR)co do numeru kiedyś ktoś opisywał na forum sytuacje wykopania dwóch żołnierzy radzieckich na terenie Polski z takimi medalami,wysłał numery chyba przez Ambasadę Rosyjską,po dość długim czasie przyszła odpowiedź że jeden z żołnierzy zginął pod Stalingradem drugi przeżył wojnę:)
huk 100 Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 wszystko możliwe :) ostatni właściciele medali pewnie podiwanili te medale lub zdjęli z poległego kolegi :):)
aro75 Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 Medal ma bardzo niski numer, biorą pod uwagę że odznaczono nim ok 5 mln ludzi
psioter5 Napisano 24 Maj 2011 Autor Napisano 24 Maj 2011 chyba napisze do owej ambasady, może coś powiedzą ciekawego.
psioter5 Napisano 24 Maj 2011 Autor Napisano 24 Maj 2011 napisałem do ambasady czekam na ich odpowiedź.Hebda ile ten ktoś czekał na jakiś odzew?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.