Skocz do zawartości

Sprzęt do trzepania okopów

fanatyk6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
może dodali do tych dwóch zbyt dużo zelaza jako dodatku (mosiądz jako stop miedzi z cynkiem może zawierać jeszcze parę innych dodatków np żelazo, aluminium cyne krzem ołów)
Może te dwi łuski leżały blisko jakiejś cholery metalowej i zaczął się proces elektrolizy???
Trudno powiedzieć,ale sam widzisz ze ciekawy temat
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kol. fuks_ag...
Nadal podpierasz się TEORIĄ, a ja Ci mówię, że ma się ona nijak do sytuacji ''z życia wziętych''
Niedaleko mnie jest bomboskład ( okres II wś )
Kilka dni temu pojechałem tam przetestować wykrywacz. Łuski i pociski, które leżą tam kilkadziesiąt lat, wykrywacz ( o zasięgu Nowaka ) łapał ledwo z ok 35 cm. Efekt ''aureoli'' był widoczny.
Robię, i ulepszam wykrywacze ''PI'' już ok 10 lat i wiem na co stać taki wykrywacz. Jakiekolwiek teorie mnie nie przekonają. Nie idź dalej tą drogą...
Im dłużej upierasz się przy swojej wersji, tym mniej jesteś wiarygodny.
Proszę o więcej obiektywizmu.
Napisano
będąc już jakiś czas na tym forum wiem że do wszystkich wypowiedzi należny podchodzić z dużym dystansem, właśnie do takich jak te podchodzę z dystansem i się nie bulwersuje czytając czasem kosmiczne bajki :D
Napisano
Panowie przekazałem Wam pastylke wiedzy popartą doświadczeniem w postaci wydobytej łuski.
Wasza sprawa jak do tego podejdziecie.
Na koniec podam przykład z zycia wzięty gdy bedąc na praktykach studenckich specjalizacjaelektroniczxna aparatura biomedyczna" miałem możliwość potestować i poznać budowę tomografu komputerowego firmy General Electric zainstalowanego w radomskim szputalu na JÓzefowie.
Problem z jakim borykał się serwis to śniedziejące styki na obrocie pierścienia skanującego-co trzy miesiące przyjezdzali i regularnie czyścili patynę która wytworzyła się na stykach- nie udało się ustalić przyczyny.(może to klimat może położenie szpitala może wilgotność mimmo klimtyzowanego pomieszczenia).
I tak samo z wykrywką i otoczką na niby nierdzewiejących przedmiotach. Niby nie powinno a jednak.
Napisano
Ok,teraz czas na gościa od hełmów i twarde argumenty i fakty a nie mity o nadprzyrodzonych możliwościach wykrywaczy. Zastanawia mnie tylko jaki cel przyświeca mitomanom?
Napisano
@koleś jest miszczem, na hełmie osiągnął 50cm więcej niż sam producent który i tak ciut naciągnął wyniki.Szok. A może to jakieś czary.
Napisano
To podobna sytuacja jak z ''jabelkiem''...
W opisie wykrywacza jabel jest napisane...
''Z cewką o takiej średnicy ( 25cm ) urządzenie wykrywało puszkę metalową z odległości 1,6 metra, a monetę 5 groszy Z odległości 10 cm.''
Dziwny jest stosunek wykrywalności przy takim opisie...
Wykrywacz który łapie 5 gr z 10 cm nie jest w stanie wykryć puszki metalowej ( zakładam, że litrowa po farbie ) na odległość 160 cm.
Wyjaśnienie przynosi inny opis...również oryginalny, firmy jabel...
''Układ prototypowy współpracował z cewką o średnicy 25 cm i umożliwiał wykrycie (w powietrzu) monety 2zł z odległości 20 cm, puszki od piwa z ok. 50 cm, a przedmiotów o większej powierzchni z odległości powyżej 1 metra.. ''

Wniosek ....błąd w druku. Powinno być 0,6 metra a nie ''1,6 metra.''
Takie właśnie pomyłki, sprawiają, że ludziska są przekonane o nieziemskich możliwościach wykrywaczy.

Większość producentów zawyża zasięgi wykrywaczy, sądząc, że za kilka cm. mniej nikt negatywa na allegro nie wystawi, a kupującemu, też jest głupio, że się lekko w wała zrobił...
Dopóki człowiek używa tego wykrywacza, to udaje że wszystko jest ok, ale kiedy uzbiera kasę na coś lepszego, i sprzedaje swój ''cudowny'' wykrywacz, to wtedy pisze prawdę...że zasięg był przesadzony itp.

No i właśnie tak powstają legendy... że VLF wyciąga z ziemi to co ''przeoczył'' impulsowiec ( przy takich samych średnicach cewek )...a młode pokolenie czyta te bzdury i powielają na innych forach...ręce opadają :((
Napisano
madmax78 święta racja że każdy chwali to co ma, ale to tak u nas było i będzie, ja jestem świadomy wad np mojego samochodu wykrywki itp i staram się ich w żaden sposób nie kryć żeby inni się tak nie nacięli jak ja. tak że wiem ze np max zasięg Proximy na dynamiku w powietrzu to 1.2m na samochód i ani grama więcej na statyku +20-30cm i bardzo mnie to boli :/
Napisano
Warto dodać że niektóre osoby nie widziały na oczy danego wykrywacza a zabierają głos . Podejrzewam że wiele więcej użytkowników odwiedzałoby ten dział gdyby nie farmazony wypisywane przez dzieci które w d. były i g. widziały. Wielu narzeka na jakiś wykrywacz bo taki bo siaki a wykrywacz jest ok tylko operator do bani,po prostu nie potrafi się nim posłużyć i skorzystać z jego funkcji. Sam przekonałem się jak kupowałem midasa że większość postów negatywnych na jego temat to bzdury.Oczywiście ma swoje wady jak każdy jeden ale takie pierdoły jak tu wyczytałem nigdy w praktyce mi się nie sprawdziły.Ktoś tam narzekał że musiał się nakopać,oczywiście że musiał bo okopy w których poszukiwał ktoś w latach 60-tych zasypał śmieciami. Albo narzekanie że na wszystko wyje,przeca to dobrze bo ma wyć,bo to w końcu wykrywacz metalu a nie tyczka do grochu. Moje zdanie jest takie że wykrywki trzeba się nauczyć i to każdej jednej.
Pozdro.
Napisano
no niestety wszyscy piszą że Proxima to typowy monetowiec i ze łatwy a to są brednie, to wykrywacz uniwersalny z lekkim ukierunkowaniem na kolor (czyt. ni na kolor ni na żelazo) ale już ktoś się upiera że uniwersalny to może taki wziąć. a że łatwy w obsłudze? brednie ja miałem z nim 2 tygodniowa przeprawę a po 2 miesiącach wiedziałem czego on ode mnie chce.
Napisano
Na drobne kolorki w tym monetki to ACE 250,kolega z którym śmigam lubuje się w drobnicy i całą masę znajduje monet itp. Gdybym míał na kolor kupić coś w przystępnej cenie to właśnie tego.
Napisano
a więc wracając do tematu rycia okopów, jak obiecywałem tak zrobiłem, zrobiłem sobie cewkę ramową do pulasara4 miała być 1x1m ale miałem w sklepie tylko rurki 3m i żeby nie kupować 2 zrobiłem sobie 77x77cm na razie kabel kiepski mam bo od pegazusa ale przynajmniej ekranowany, kabel w cewce lata jeszcze luźno bo mi się nie chciało go porządnie zalać żywicą no i wtyczka badziewie ale działa troszkę niestabilnie ale zasięgi dało się zmierzyć, przede wszystkim jedna rzecz się rzuciła i w oczy że jest bardziej czuły na aluminium niż na stal. zasięgi puszka po piwie ma płask 103cm hełm niemiecki wypukłym do cewki 95cm blacha 0.7mm ocynkowana 39X66cm 142cm samochód dostawczy 185cm. myślę że jak bym założył lepszy kabel, zamontował w środku porządnie drut i dał dobrą wtyczkę to bym jeszcze te 3cm zyskał.
Napisano
lepiej porozmawiaj z kims kto ma ten sprzęt film mógłbym nagrac ale bedzie mnóstwo komentarzy ze lipa ze cos nie tak po co wiem ze tyle ciągnie mi mi wystarczy
Napisano
Choćby nawet przyjąć że tego poloneza ciągnie z 280cm w powietrzu a hełm wyciągnąłeś z 200 cm z ziemi to myślę że ty nie myślisz co piszesz. Masa poloneza 1000 kg
Masa hełmu powiedzmy 1kg.
Różnica w zasięgu 80 cm pomiędzy 1kg a 1000kg o gabarytach poloneza i hełmu níe wspomnę. Wolne żarty.
Napisano
No tak...producent podaje zasięg na hełm - 170 cm. Domyślam się, że jest to zasięg graniczny przy optymalnych warunkach, które są trudne do odtworzenia w terenie.
Ponadto, zasięg VLF-a jest z zasady mniejszy w gruncie.

koleś...nagraj jakiś filmik, bo coraz bardziej się kompromitujesz.
Napisano
nie napisałem ze hełm z dwóch metrów wyciągnie ale z większymi przedmiotami napewno da rade bez problemowo pojedyncze bagnety dobrze z ponad metra kopałem salamandra to trudny wykrywacz i dla cierpiliwych kiedy go dobrze poznasz odwdzieczy sie naprawde fajnymi trafieniami wielokrotnie wykopywałem cos ciekawego w rozkopanych okopach gdzie koledzy z midasem i smętkiem myśleli ze juz wszystko wyciągneli
Napisano
A zapewne jak skieruje swoją wykrywkę ku górze wychwyci przelatującego odrzutowca na wysokości 10km:)
@koleś,ja/my nie twierdzimy że salamandra to szajs złom itp bo tak nie jest,ale po co zawyżać osiągi do nierealnych wyników? Po co świadomie wprowadzać kogoś w błąd? Co do zasięgów,to podczas poszukiwań z powodzeniem wystarczyłby 1m.a nawet mniej bo rzadko zdarza się coś głębiej jak 0,5m. Ja też na film czekam
Napisano
Sam producent twojej salamandry podaje mniejsze osiągi jak ty na forum. Czy ty siebie czytasz? Czy miałeś Midasa w ręce? A Smętka? Midas i Smętek to rasowe PI ,typowe do militariów a salamandra to VLF i ma z automatu zasięg mniejszy od PI więc nie pisz dyrdymałów i nie rób sobie obciachu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie