bodo-100 Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 W tym samym wypadzie 20 m obok bagnecika był silny sygnał.Po odrzuceniu kamienia-cisza, spowrotem na kamień-silny sygnał.Po umyciu widać na nim liczne rdzawe miejsca.Magnes przyciąga.
bodo-100 Napisano 23 Maj 2011 Autor Napisano 23 Maj 2011 Nie został odciety,tylko odłupany kawałek z powierzchni zeszkliwionej.Pdgrzałem kawałek i nic nie wycieka,tam nie ma ołowiu.Zresztą ołów to nie ferromagnetyk i nie przyciąga magnesu,a do tego magnes się trzyma bez problemu.
Martian Napisano 23 Maj 2011 Napisano 23 Maj 2011 sorry coś z autouzupełnianiem na tablecie;) Pallasyt! http://www.tuzobok.pl/?page_id=121
bodo-100 Napisano 23 Maj 2011 Autor Napisano 23 Maj 2011 Troche poczytałem o obcych".Z opisów wynika,ze pallasyt to kawałki minerałów zatopionych w metalu,a tu jest odwrotnie.Mało wiem na ten temat,bo do tej pory wyciagałem inne fanty-typowo metalowe.Najbardziej jednak pasuje mi do opisu chondrytu węglistego.Co ty na to ?
bodo-100 Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 W tym samym wypadzie 20 m obok bagnecika był silny sygnał.Po odrzuceniu kamienia-cisza, spowrotem na kamień-silny sygnał.Po umyciu widać na nim liczne rdzawe miejsca.Magnes przyciąga.
bodo-100 Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 Kawałek przeszlifowany na szlifierce i z grubsaz drobnym papierem na mokro - białe punkty to drobiny metalu.Przez lupę widać to dokładnie .
bodo-100 Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 Ten sam kawałek tylko inna płaszczyzna - też są drobiny metalu.Szlifierka warsztatowa z trudem, ale to brała.Na drobnym papierze wodnym już było więcej zabawy.
szlak18 Napisano 23 Maj 2011 Napisano 23 Maj 2011 Meteoryty są lite. Nie mają jakichkolwiek wolnych przestrzenie w sobie zdj. 3. Nie ma też płaskich płaszczyzn ze zdjęcia nr.3 no chyba, ze to po kątówce.
bodo-100 Napisano 23 Maj 2011 Autor Napisano 23 Maj 2011 Płaskie powierzchnie jak pisałem wyżej, są po zeszlifowaniu.Nie zdzierałem głęboko,tylko tyle,żeby zobaczyć przekrój.Stąd te otwory.Jakbym jeszcze trochę zeszlifował,pewnie byłoby gładkie.
Pytanie
bodo-100
W tym samym wypadzie 20 m obok bagnecika był silny sygnał.Po odrzuceniu kamienia-cisza, spowrotem na kamień-silny sygnał.Po umyciu widać na nim liczne rdzawe miejsca.Magnes przyciąga.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.