SHarky Napisano 17 Maj 2011 Autor Share Napisano 17 Maj 2011 WitamMam pytanie odnośnie wyposażenia ogólnych jednostek niemieckich.Od czego zależał przydział np. broni długiej (K98k) a PM MP40?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 W zasadzie od wielu czynników, ja bym powiedział że:1. czas: na pewno zmieniało się to między rokiem 1940-452. stopień wojskowy: wydaje mi się że MP miał być (przynajmniej przez pewien czas) bronią dla podoficerów np. dowodzących sekcjami, ew. doświadczonych żołnierzy3. oddział: oddziały szturmowe, pionierzy, SS dostawało więcej broni maszynowej więc więcej żołnierzy mogło ją mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 dodatkowo od 42/43 roku zaczęto wprowadzać całe kompanie wyposażone w pistolety maszynowe, na wzór kompanii radzieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 A ja bym powiedział- od etatu pododziału, a te z kolei były inne w zależności od okresu, i rodzaju( piechota, piechota zmotoryzowana, saperzy itd) ,od stanów magazynowych uzbrojenia (czyli produkcji, lub np zdobyczy wojennych np dla jednostek SS,którejś tam fali formowania, policji,itd)Jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie, to należy sprecyzować okres, i jednostkę.Np podstawowa drużyna piechoty (tak z pamięci) w okresie 1939-1941 etatowo uzbrojona była w 1pm (dca drużyny), 1km i pistolet (celowniczy), pistolet (taśmowy), a pozostali (amunicyjni i strzelcy) mieli kbk.Oczywiście drużyna saperów, drużyna km, drużyna dcy plutonu miała zupełnie inny etat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.