blezor 0 Posted May 14, 2011 Taki temat refleksyjny. Ogladalem sobie wlasnie fotki z wypadu" poszukiwaczy gdzies tam daleko w dziki niedostepny teren w Rosji. Ciekawa wycieczka, duzo znajduja, wiadomo tam to dopiero sie dzialo, ale jedno mnie zdziwilo na tych fotkach. W lesie gdzie wykopywali rozne zelastwa i szczatki zolnierzy wisialy na drzewach czy byly wbite w miejsce gdzie kogos szczatki znaleziono na kiju metalowe tabliczki. Np bylo napisane na nich ze: miejsce znalezienia tankisty Mierzlikina Wasilija Iwanowicza, 1921-1942, znalezionego 6 maja 1990 goda -przytoczylem tylko jednego, jest tam wiele tabliczek, a zeby bylo ciekawiej to np przy tej tabliczce polozona byla klapa wejsciowa kierowcy od T34 znaleziona pewno w okolicy i juz dosc wrosnieta w trawe. Ciekawe obyczaje tam maja. Juz nie mysle o tej klapie od czogu bo u nas by dlugo nie polezala, ale takie tabliczkowanie miejsca pochowku i znalezienia po latach niesmiertelnika to naprawde jak dla mnie super sprawa. A na pobliskim wojskowym cmentarzu miedzy mogilami zolnierskimi byly swierze, gdzie pochowano wlasnie resztki znalezione w lesie z niesmiertelnikami bo byly na tych mogilach nazwiska i na grobach polozony np przerdzewialy helm pewno nalezacy do danego zolnierza znaleziony przy niesmiertelniku. Spotkaliscie sie kiedys z czym takim? Co o tym myslicie? Share this post Link to post Share on other sites
wm 0 Posted May 14, 2011 Przydarzyło mi się już kiedyś trafić przypadkiem na szczątki niemieckich żołnierzy, posiadali co prawda nieśmiertelniki ale z nich nazwiska się nie odczyta bez kwerendy w archiwach czy rożnych instytucji tym zajmujących. Krzyży im nie stawiałem z wiadomych względów, raz tak zrobiłem to postał może z rok a po roku jakaś hiena go rozkopała gdyż zostawiłem przy nim wszystko, ładownice guziki menażkę itp, prócz nieśmiertelnika i całe szczęście niestety leżą dalej w lesie jakoś fundacji nie chce im się ich zabierać. Dwóch widocznie zabierać jest im nieopłacalne. Share this post Link to post Share on other sites
marcjew 0 Posted May 14, 2011 Juz nie mysle o tej klapie od czogu bo u nas by dlugo nie polezala"U nich też nie poleży-kwestia czasu:))) Share this post Link to post Share on other sites
blezor 0 Posted May 14, 2011 Moze tak moze nie, wiadomo wszystkim sie kojazy ten kraj jako bardzo dziki, ale ich kultura czasem zaskakuje, szczegolnie jezeli chodzi o poleglych za ojczyzne. Oto fotka tej mogily, klapa lezy...[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3ce037d5e786a084][IMG]http://images50.fotosik.pl/865/3ce037d5e786a084m.jpg[/IMG][/URL] Share this post Link to post Share on other sites
blezor 0 Posted May 14, 2011 Oto foto bo cos sie nie zaladowalo. Tak wyglada ta mogila. Share this post Link to post Share on other sites