Kunegunda Napisano 14 Maj 2011 Autor Napisano 14 Maj 2011 Ostatnio w mojej okolicy wyrównali teren i poszedłem zobaczyć czy czegoś ciekawego nie odsłonili. Trzeci dołek i trafiła mi się monetka. Wydaje mi się że jest to z czasów krzyżackich. Wagi nie podam bo nie mam jak zważyć co do średnicy to nie mierzyłem ponieważ monetka jest zgięta. Wykonana jest ze srebra. Napisów też mi się nie udało odczytać . Jeśli ktos wie prosze o pomoc
emes Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 Wygląda na jakis szeląg krzyżacki,nie dasz rady zrobić fotek nie pod kątem?
Pablo.wpl Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 1382-1390, szeląg Konrad I Zolner von Rotenstein Mogę się mylić więc jak coś proszę o poprawę
sigis3 Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 Raczej nie, inny krój litery M (zaokrąglona). Szeląg trochę późniejszy, od Konrada von Jungingen po Michała Kuchmeister, tyle można na podstawie ogólnego wyglądu i kroju widocznych liter. Obawiam się jednak, że stan monety i jakość zdjęć póki co wyklucza sensowną identyfikację. Postaraj się o zdjęcia w lepszym świetle, wykadrowane, szczególnie pod tarcza z orłem, gdzie jest imię Wielkiego Mistrza. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.