Ptaku51 Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 Szanowni,chcialbym zalaczone zdjecie znaczaco powiekszyc i powiesic na scianie.I mam pytanie: czy znacie autora tego zdjecia? Bedzie mi wtedy latwiej szukac możliwosci jego pozyskania..z gory dziekuje,Marcin
Der Szpadel Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 hmm chyba najlepiej napisać do Muzeum Powstania Warszawskiego, jest to bardzo znane zdjęcie i sądzę że powinni coś wiedzieć na ten temat.
Paweł80 Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Nie mam pewności ale może to jedno ze zdjęć Eugeniusza Lokajskiego.Więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Eugeniusz_Lokajski
Ptaku51 Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 Witam,od Niego zaczalem poszukiwania. Niestety nie znalazlem.Dzieki za odpowiedz.M
jacko33 Napisano 13 Maj 2011 Napisano 13 Maj 2011 Autorem zdjęcia jest Jerzy Tomaszewski pseudo. Jur są też inne zdjęcia z tego momentu. Jest On autorem kilkuset zdjęć z Powstania Warszawskiego a Swoje zdjęcia wydał między innymi w albumie Epizody Powstania Warszawskiego"w 1976. Na Twojej fotografii są Żołnierze Starówki-Zgrupowanie Radosław batalion Miotła po przejściu kanałami z pl.Krasińskich do ul. Wareckiej na Śródmieście nad ranem 2 Września 1944 .Na pierwszym planie w hełmie Tadeusz Rajszczak pseudonim Maszynka" z batalionu Miotła. Wiele osób jest zaskoczonych-ja sam również bo byłem przekonany, że jest to kobieta :). Jeśli chodzi tylko o prawa autorskie to myślę (mogę się mylić), że do wykorzystania w domu nie musisz mieć zezwolenia. Pozdrawiam.J"
DTH Napisano 13 Maj 2011 Napisano 13 Maj 2011 Zgoda z tym, co powyżej. Dodam tylko, że z prawej sdtrony stoi Mieczysław Lach ps. Pestka", a w środku...jest problem. Przez lata pisano, że to Kazimierz Gabara ps Łuk", tyle że pan Kazimeirz, który ma sia do dzis dobrze...zaprzecza.P.S. Maszynka" mial wtedy 15 lat i faktycznie we wspomnieniach Miotlarzy jawi się jak panienka:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.