Skocz do zawartości

Dwie monetki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolega pokazal mi 2 monetki ktore znalazl, prosze o ID.
Mniejsza monetka ma z jednej strony wybita dosc duza litere N, a z drugiej jakies krzyzyki. Pozdrawiam
Napisano
Podaj kolego średnicę mniejszej monety, materiał, miejsce znalezienia. Czyli podstawowe informacje bez których trudno zidentyfikować mniej popularne monety.
Napisano
Srednica taka sama jak 10 groszy, ok. 15mm. Material miedz lub braz. Znaleziono w okolicy Oleśnicy (Dolny Slask)
Napisano
Tak mi się skojarzyło ze Śląskiem, podobne miedziaki bito w Nysie

http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=563140&-find=-find

Ale to nie to samo, może to być też jakaś monetka z terenu Niemiec. Data to chyba (16)12. Popatrzę później.
Napisano
Niestety nie moge odczytac, na pewno jest 1, potem moze byc 4,6 lub 7, a po literce N definitywnie 6, a potem juz sie nie zmiescila nastepna cyfra z powodu krzywego wybicia.
Napisano
Po literce N jest Z, czyli 2. Rok najprawdopodobniej 162(?). Do tej Nysy to nie do końca podobne-herb. Ale można założyć, że podobne stylistycznie i pod względem kruszcu i wielkości monetki bito w podobnym czasie i okolicy, rozumianej dość szeroko. Wskazówką może być nominał, 4 halerze, trzeba jeszcze poszukać.
Napisano
4 halerze, Nysa, 1622, ale... moneta wygląda jak połączenie dwóch monet, które w Kopickim są pod numerami 6793 i 6794, tzn. awers jest z jednej a rewers z drugiej monety (lub odwrotnie :) ). Obie to monety czterohalerzowe bite w 1622r.
Napisano
No to dziwne, Anarchista czy ty myslisz, ze to moze byc jakas rzadka monetka? I czy moze wiesz jakie wartosci takie monetki osiagaja?
Napisano
Ja nic nie myślę, ja tylko podaję fakty :], ale skoro nie ma jej w Kopickim to pewnie jest rzadsza niż pozostałe odmiany.
Możesz spróbować zapytać o tę monetkę na jakimś forum typowo numizmatycznym.
Napisano
Fakt, ciężko dopatrzeć się herbu (jakość zdjęć!), ale to faktycznie Nysa. Połączenie awersu jednej odmiany z rewersem drugiej nie jest niczym niezwykłym w tamtym okresie, ale, rzeczywiście to duża ciekawostka.
Nie próbuj czyścic monety, stanie się raczej bezwartościowa. Pozdrawiam
Napisano
Hej sigis. Nie mialem zamiaru jej czyscic, jest w naprawde dobrym stanie jak na monete miedziana. Ja na co dzien szukam monet na wyspach brytyjskich i w rejonie w jakim szukam, znalezienie monety miedzianej o podobnej wielkosci, z podobnego okresu w takim stanie jak ta graniczy z cudem. Zadalem pytanie na forum numizmatycznym i nikt nie odpowiedzial, chodzilo mi o wycene monety. Jestem ciekaw ile moze byc warta?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie