szlak18 Napisano 9 Maj 2011 Autor Napisano 9 Maj 2011 Sprzedaję swego ACE 250 i chcę kupić już coś czego nie sprzedamWyszykałem kilna wykrywek i zrobiłem zestawienie:XP Gold Maxx Power z cewką 22,5 cm 3199 18 kHzXP Gold Maxx Power z cewką 27 cm 3399 18 kHzWhite's MXT PRO cewka 30 cm 3299 14 kHzFisher Gold Bug DP cewka 27 cm 2499 19 kHz !Minelab X-TERRA 705 cewka 26.25 2499 7,5 kHzNo i najlepiej wyszedł mi Fisher Gold Bug DP cewka 27 cmMoje główne zastosowanie to drobnica, metale szlachetne i meteoryty. Duża cewka, wysoka częstotliwość dobra cena....Czy to dobry wybór czy może jeszcze coś innego.
emisoo Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Z tych wysoko częstotliwościowych zdecydowanie Gold Bug DPlub G2 . Widziałem je w akcji
VanWorden Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Z tej listy na drobnicę i meteoryty tylko MXT lub X705. Nie patrz na częstotliwość pracy, czy wielkość sondy. Potrzebny Ci uniwersalny i przede wszystkim już dobrze sprawdzony sprzęt z wyświetlaczem, BARDZO dobrym strojeniem do gruntu, śledzeniem zmian mineralizacji i możliwością doboru cewek do swoich potrzeb. Żaden sprzęt na rynku nie dysponuje takim wyborem sond jak MXT, z kolei w X705 możesz zmienić częstotliwość pracy i bardziej precyzyjnie użyć funkcji strojenia, co zwłaszcza w przypadku meteorytów może Ci się bardzo przydać. PozdrawiamVW
maxim026 Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 kempai kolega dominisław93 nie potrafisie czytać>????? tu kolega sie pyta co zlisty a nie jakieś garety czy tek-cośtam. JAk takżdy zacznie walić co ma tokolezka wymięknie . Możeniech sie fachowcy wypowiedza.bez urazy . Pozdrawiam
emisoo Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Gold bug Dp/G2 prawie to samo będzie na zaśmieconym terenie w żelazo nie do pobicia . A przecież o to na chodzi żeby wyciągnąć wszystko z terenu i nie zostawić nic konkurencji .x705 polegnie w por. z powyższymi modelami na zaśmieconym terenie w żelazo cele będą maskowane żelazem i nawet 10 częstotliwości nie pomoże . MXT jest dobry głównym projektantem niego był Dave Johnson i John Gardiner obecnuy inżynier i twórca powyższych modeli wykorzystali w nich wszystkie najlepsze cechy poprzedników i dołożyli wiele więcej
pako151515 Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Kol. emisoo jeżeli założysz do X-terry cewkę np elipsę DD 18,75khz to na spalonki czy śmietniki można chodzić i przebije nie jeden wykrywacz. 10 calowa 7,5khz cewka radzi sobie już gorzej lecz jak się powoli nią macha to jest poprawnie i można też szukać:)
VanWorden Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Jeśli chodzi o miejsca ostro zaśmiecone to jest dokładnie tak jak pisze pako151515 tyle, że jeszcze lepiej niż z elipsą chodzi się ze snajperką. X705 jest piekielnie czuła i szybka a przy tym bardzo precyzyjna i ma większą możliwość kontroli opcji niż MXT. Gdy do tego ostatniego założymy snajperkę to również będzie świetna kombinacja.PozdrawiamVW
szlak18 Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 WitamWłaśnie boję się tego w GoldBugu, że może jest za bardzo wyspecjalizowany. Boję się też tego, ze ciężko go będzie sprzedać jak nie podejdzie. Choć cena zakupu jest zachęcająca i wiele pozytywnych opinii oraz elipsoidalna cewka... Też można go regulować no i cena bez dodatkowych cewek.X750 jak piszecie jest uniwersalny ale trzeba wiele dopłacać za nowe cewki... bo ta z kompletu jest mało ciekawa, - ale czy nie wystarczy taka... cena za standard jest porównywalana do GoldBuga i gdyby nie trzeba było dokupić cewki to bym nie miał zagwozdki...tyle, że nie wiem, czy rzeczywiście trzeba dokupić cewkę o wyższej częstotlowości a nie skupić się na regulacjach i wyciągnięcia czego się da z jego elektroniki.MXT ma juz dobrą cewkę i też jest sprawdzony tyle że droższy i jakby X750 z kompletu dał juz radę to po co przepłaać? Ale jak standardowa cewka X750 jak pisze PAKO jest tylko poprawna to mam już 2 graty w X750tce dodatkowo a MXT tylko jeden... Zagwozdka zostaje. Pocieszam się tym, że wszystkie są niezłe (lepsze od Ace 250 którego się pozbywam) i niezależnie który kupię spełni swoje zadanie, czy może się mylę?
VanWorden Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Kupując X705 masz przecież możliwość sprawdzenia czy dobrze Ci się chodzi ze standardową cewką i jeśli się okaże, że jednak nie to możesz ją sprzedać i zamiast niej kupić np elipsę czy inną. Nie nazywaj dodatkowych cewek gratami" bo jeśli poważnie podchodzisz do poszukiwań drobnicy i meteorytów to szybko zrozumiesz jak zmiana sondy potrafi korzystnie wpłynąć na efekty pracy:) I zgadza się - obojętnie czy wybierzesz X705 czy MXT, podnosisz poprzeczkę w swoich poszukiwaniach.PozdrawiamVW
emisoo Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Bezpośrednie położenie gwoździa na monecie powoduje głuchotę wykrywacza lub niejasny sygnał. Gold bug będzie widział w tle te sygnały na żelazo ma dodatkowy wskaźnik na wyświetlaczu jest specjalnie zaprojektowany w tym celu. To tak jak byś porównywał zwykłego pentium z wielordzeniowym procesorem
szlak18 Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 VanWorden - graty" to przenośnia :) Czyli odrzucasz GoldBuga ale widzisz, zawsze zamiana sondy. A wygląda mi na to, że w goldbugu nie trzeba zmieniać sondy ...a mam to co w X750 i MXTEmisoo - czyli odrzucasz X750 i MXT. Powiedz mi, czy goldbug ma duże możliwości zman ustawień, tak jak w X750 i MXT?Mnie głównie chodzi o dobrą dyskryminację na żelazie by nie kopać za dużo dołków przy metkach bo właśnie o to się cała zabawa rozchodzi.(tak mi się wydaje) By odróżnić metka od przysłowiowego gwożdzia bo mozna się zakopać. Drobnica to piękne uzupełniene poszukowań....
VanWorden Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Troszkę się nie zrozumieliśmy - żadnej sondy zmieniać nigdzie nie trzeba. Jeśli jednak podejdziesz do sprawy poważnie i zyskasz na doświadczeniu to zrozumiesz, że używanie różnych cewek do różnych celów czy terenów jest niezwykle pomocne.Nie odrzucam też GoldBuga ale uważam, że i X705 i MXT lepiej się sprawdzi do opisanych przez Ciebie celów, choć na metki (i na inne rzeczy też) wolałbym np. XLT.
szlak18 Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Też mi się podobał XLT ale odrzuciłem go ze względu na baterie. 350 zł dodatkowa bateria, masakra.Czyli generalnie X707 i MXT porównywalne między sobą i oba razem lepsze od GoldBuga bo dają więcej możliwośći ustawień ręcznych i mają więcej akcesoriów, czy dlatego lepiej nadają się do moich celów?
dominislaw93 Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 maxim026 ale kolega szlak 18 napisał też cytuje (czy to dobry wybór czy może jeszcze coś innego) jak by nie napisał takiego pytania to nie proponował bym mu i innego sprzętu... Pozdro
VanWorden Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Do XLT wystarczy pusty pojemnik na baterie i potem używanie w nim akumulatorków. PozdrawiamVW
szlak18 Napisano 11 Maj 2011 Autor Napisano 11 Maj 2011 WitamKlamka zapadła. Kupiłem GoldBuga. Przeczytałem jego angielską instrukcję i stwierdziłem, że też ma duże możliwości nastaw i to pokrętłami. W instrukcji napisali, że jest to wykrywacz na złoto ale z możlowiściż stosowania uniwersalnego. Samorodki drżyjcie już, metki uważajcie na siebie :) Zobaczymy jak się będzie sprawował.Dzięki za cenne informacje.pzdr
VanWorden Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Wygląda mi na to, że już od pierwszego postu podświadomie chciałeś Goldbuga i tylko potrzebowałeś się upewnić w swoim wyborze:) To nie problem i w sumie dość częsta sytuacja na forach poszukiwawczych, ale mam nadzieję, że sprzęt zda egzamin i będziesz zadowolony ze swojego wyboru. Daj znać jak się będzie sprawował przy pozukiwaniach meteorytów i generalnie opisz swoje wrażenia.Pozdrawiam i życzę powodzenia!VW
Enders Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 szlak18 jeśli to nie problem, podaj, jakie zasięgi są na monety 1 gr, 2 gr, 5 gr w powietrzu przy włączonym al-metal i sygnale wiodącym 1/3 nastawy. Pozdrawiam!
szlak18 Napisano 11 Maj 2011 Autor Napisano 11 Maj 2011 VanWorden Chyba masz rację. Chyba chciałem by ktoś podał mi jakiś przeważający argument. Po przeczytaniu w instrukcji GB że wykrywa kamienie magnetyczne i dokładnym opisie jak je dyskryminować klamka zapadła. Ale na szczęście po to są fora dyskusyjne by pomagały w wyborach.Jeden z kolegów podeśle mi metka by zobaczyć jak reaguje na niego wykrywacz. Oczywiście dam znać jak to działa. Tak mi się wydaje (subiektywnie i z małą wiedzą porównawczą opieram się na instrukcjach), że tak naprawdę wymienione w tytule wykrywacze różnią się niuansami ale już dość o tym.Enders - zaraz jak go dostanę w swoje łapy wszystko opiszę ale chyba założę już nowy temat.pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.