donek Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 Mam pytanie czy jest to srebna moneta ?? Nie chce ją zniszczyc podczas czyszczenia.Dzięki ! Pozdrawiam !
donek Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 druga moneta.Krótki okres jednej monety od drugiej a taka różnica wizualna ???
donek Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 najbardziej interesuje mnie pierwsza moneta odnośnie bicia ,mennicy.
Grzybek88 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 http://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=1812PL01000&page=Coin_Details&details_menu=nohttp://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=1825PL00100&page=Coin_Details&details_menu=no
Mario7813 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 10 groszy 1812 Jest to tak zwany dziesiątak oczywiście że srebrny...Mennica Warszawa *R* Całkiem przyzwoity stan szkoda by było zniszczyć przy konserwacji...Pozdrawiam
donek Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 super !!! dzięki Mario7813 ,dzieki Grzybek88 .Pozdrawiam !!!teraz mogę zabrać się za konserwacje .
Martian Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Kolego! Niby taki krótki okres...;) Zobacz ile w ten czas się wydarzyło w historii Polski... Jeśli chcesz oczyścić z nalotu- nie patyny to 10 gr sokiem z cytryny delikatnie patyczkiem do uszu- nie naciskać- przemywać... Zdarzają się być i nie srebrne. Stan dziesiątki fakt b. ładny. Z kongresowego grosiaka nic więcej nie wyciśniesz...
sigis3 Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 darzają się być i nie srebrne."Chodzi o 10 gr Księstwo? Ciekawe, bo dostępne mi katalogi takiej odmiany nie notują. Coś na poparcie tezy?Pozdrawiam
Martian Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Niektóre monety zwane srebrnymi, spokojnie można by nazwać miedzianymi;) Zawartość srebra tak niska, że w czyszczeniu zachowuje się jak miedź. Np to 10 gr, krakowskie i jeszcze wiele innych. Szczególnie dotyczy to monet z okresu gdy emitent był w stanie wojny...
donek Napisano 9 Maj 2011 Autor Napisano 9 Maj 2011 Masz racje co do srebra,niektóre maja wiele do życzenia.
sigis3 Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Przy czym z Twojej wypowiedzi wynikało, że 10 groszówki Księstwa mogą być srebrne, lub nie. Owszem, zawartość srebra była niewysoka, ale akurat w monetach Księstwa Warszawskiego i generalnie w tym okresie technika obróbki metalu i przestrzeganie założonej próby było zachowane, więc niewysoka, ale zawsze jednak stała zawartość srebra była. Na stronie http://www.m4n.pl/monety/024/9022m024.xmlpróbę tej monety określono na 194/1000, więc należy zakładać, że wszystkie monety ją trzymały.Pozdrawiam
Martian Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 ...fakt mogłem powiedzieć, że tylko sprawiają wrażenie srebrnych"... Już w kilku przypadkach zdarzyło mi się (właśnie na takiej dziesiątce miedzy innymi), że po przemyciu sokiem z cytryny zszedł nalot wraz z patyną i wierzchnią warstwą srebra a moneta wyszła różowa... Widziałem orty Jana Kazimierza które się łuszczyły z wierzchniej warstwy srebra a wewnątrz była miedziana blaszka. Kopiejki z przełomu wieków też... I nie były to falsy...
slawgo Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Hmmmm mi osobiście podobał się bardziej stan z przed konserwacji. Zbyt szybka chęć wyczyszczenia monety nie upiększa jej. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, a nie przy konserwacji monet.
sigis3 Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Nie chce mi się już pisać o czyszczeniu cytryną czy innymi kwasami. Kolega Martian, jak napisał, zniszczył już kilka monet, więc może nie warto z tą cytrynką dalej eksperymentować? Stanu gabinetowego" skorodowanemu wykopkowi raczej się nie przywróci... nie ma się co łudzić.Dla mnie też moneta z nalotem, nawet grubym i nie koniecznie patyną szlachetną, wygląda ciekawiej niż wyczyszczona. Jeśli jest dużo brudu na sreberku, to raczej ciepła woda utleniona i na pewno cierpliwość. Pozdrawiam
donek Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Masz racje że wcześniej wyglądała lepiej,teraz troche straciła swój urok .Nie wiem czego wlaściwie po czyszczeniu oczekaiwałem,już więcej nie bede niszczył.czlowiek uczy się na błędach.dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.