Manierkarz Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 Witam !Interesuje mnie szlak bojowy 6 Pułku Grenadierów im. Hrabiego Kleista von Nollendorfa. Pułk ten stacjonował w Poznaniu.Czy posiadają koledzy jakieś informacje dotyczące bitew, w których ten pułk wziął udział w czasie 1 Wojny Światowej ? Wiem, że walczył na froncie Wschodnim i Zachodnim ale nie znam konkretnych miejsc. Razem z tym pułkiem całą wojnę walczył mój pradziadek dlatego też mnie to interesujePozdrawiam i proszę o pomoc
wm Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 WitamJak jesteś z Poznania lub okolic to może warto spróbować w bibliotekach tam się mieszczących(głównie w uniwersyteckiej). Może posiadają jakieś publikacje o tym pułku? chyba taka powstała ale na 100 % nie jestem pewny. Do takich bibliotek ma każdy dostęp więc warto zajrzeć. Spróbuję zajrzeć do biblioteki we Wrocławiu z tego co pamiętam maja tam kilka monografii pułków I wojny, z tego co pamiętam było coś o jakimś poznańskim pułku ale nie mam pojęcia o jakim gdyż tych pułków kilka było.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.