Aquamaniac Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 Witam.Posiadam Ostmedaille z kopertą i próbuję ustalić jego producenta. Na odznaczeniu tj. na kóleczku nie ma żadnej sygnatury, ale jest napis na kopercie. Niestety koperta jest przerwana w ten sposób, że widoczna jest tylko część napisu.Brzmi on und Ziseieur-Innung Berlin". Czy na tej podstawie można określić producenta? Znalazłem w necie listę zidentyfikowanych producentów, ale niestety ten napis nie pasuje do żadnego z wymienionych.
snake170381 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Witam po tym napisie znajdziesz producenta, w pelni brzmi tak ARBEITERGEMEINSCHAFT IN DER GRAVEUR- UND ZISELEUR- INNUNG BERLIN, widzialem takie np na kopercie z EK
Aquamaniac Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 Okazało się, że chyba jestem trochę ślepy, bo faktycznie jest tam napisane ZISELEUR a nie jak podałem ZISEIEUR :)To dlatego wcześniej google nic mi nie pokazywało. Dzięki za pomoc i sorry za zawracanie 4 liter. Pozdrawiam.
Arbi1000 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Masz podstawy aby sądzić, iż koperta oraz medal są kompletem?Podążając tym tokiem myślenia, już wiesz coś o opakowaniu, ale o winterschlachcie" nadal nic.
snake170381 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Ziseleur - cyzelator - 1. człowiek starannie wykonujący swoją pracę, zwłaszcza artystyczną, dbający o każdy szczegół, opracowujący coś dokładnie, drobiazgowo2. artysta lub rzemieślnik zajmujący się cyzelowaniem odlewów metalowychOstmedalie wykonana przez zwiazek pracownikow cechu grawerow i cyzelatorow w BerlinieJesli nie ma bicia producenta na koleczku(tak jak to jest w innych przypadkach np.1,6 itp) mozna wnioskowac ze wlasnie ten cech jest producentem Ostmedaille.Pozdrawiam
Aquamaniac Napisano 17 Maj 2011 Autor Napisano 17 Maj 2011 Dziękuję za odpowiedzi. Tak, mam praktycznie 100% pewności, że medal i koperta to komplet, więc myślę, że producent już ustalony. Zastanawiam się czy można ustalić producenta Winterschlachta, jeśli nie ma sygnatury na kółeczku i nie dysponuję się kopertą do kompletu? Wiem, że w przypadku wielu innych odznaczeń, można określić wytwórcę na podstawie cech charakterystycznych dla poszczególnych producentów. Czy podobnie jest w przypadku Winterschlachtów? Czy istnieją jakieś znaki szczególne" po których można odróżniać producentów tego odznaczenia?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.