Skocz do zawartości

ACE 250 a meteoryty

szlak18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie wróciłem z Pułtuska z poszukiwań meteorytów. Totalna masakra. Zaczynałem od strony pólnocnej Narwii Od razu wlazłem na jakieś okopy i co krok sygnał jakichś odłamków. Pojechałem na południową stronę, no i niby lepiej ale też same stalowe śmieci.
I właśnie mam pytanie. Czy tym sprzętem da się namierzyć meteoryt kamienny taki jak w Pułtusku?
Jeżeli tak to jaki daje on sygnał, jak go odróżnić od stali.
Gdzieś czytałem, że się nie da, gdzieś czytałem, że się da i daje sygnał stali ale nie powinien nad takim meteorytem działać Pinpoint ale nie wiem czy to w tym wykrywaczu. Jeżeli to prawda to byłaby to wielka pomoc. Czy są jakieś inne rady?
Oczywiście można zawsze kupić droższy wykrywacz np. pro ale czy ma to naprewdę sens?
Wszelkie rady i doświadczenia będą mile widziane.
pzdr
Napisano
obawiam się ze aerolita możesz nie odnaleźć kanarkiem chyba ze kamyk będzie duży lub płytko zalegający- popatrz na skład tj zawartość meteorytu kamiennego (zelaza do 10% ).
Napisano
Też się tym interesuję i jedynie na Thesaurusie" znalazłem kiedyś takie konkrety:

Na "mixie możesz szukać meteorytów ale tylko tych ze znaczną zawartością żelaza , czyli meteorytów żelaznych lub żelazno-kamiennych .
Meteoryty kamienne (z niższą zawartością żelaza) - tylko dynamik ! Na "statyku poprostu znikają !
I tutaj nie ma żadnych cudów . Meteoryty żelazne pokazują się jak duze ,grube żelazo a meteoryty kamienne jak kamienie magnetyczne !Całą sztuką jest zdolność poszukiwacza do odróżnienia meteorytu od kamienia magnetycznego czy np szrapnela . Wiedzę na ten temat zdobywa się poprzez "macanie prawdziwych meteorytów , poznawanie ich składu ,cech wyróżniających i reakcji na wykrywacz .
I teraz się pochwalę : kilkanaście - dziesiąt meteorytów już znalazłem i najlepiej sprawdził się Fisher GB2 oraz XLT/DFX ."
Napisano
W temacie wydarzenia zamieściłem zdjęcie swojego kamyka , na który reaguje mój Garret , chociaż magnes się do niego nie klei. Chyba najlepszy sprawdzian , czy twoja wykrywka reaguje na meteoryty to kamień z zawartością rudy żelaza gdzie magnes nie reaguje lub słabo a twój wykrywacz będzie.
Napisano
Hej
Jestem skłonny zdecydować się na Xterre.
Ale w wikingu 750 tka z zestawy ma cewkę 7,5 kh 10,5 cala DD
a w innym poście przeczytałem że jeden Pan stosuje 7,5 kH koncentryk. Mam pytanie. Czy ta DD też wykryje metka, czy musze dokupić jeszcze koncentryk a to dodatkowy koszt 500 zł.
Jeżeli musze dokupić inną cewkę to czy nie lepiej kupić wykrywki za 3000 zł?...
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie