szlak18 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 Właśnie wróciłem z Pułtuska z poszukiwań meteorytów. Totalna masakra. Zaczynałem od strony pólnocnej Narwii Od razu wlazłem na jakieś okopy i co krok sygnał jakichś odłamków. Pojechałem na południową stronę, no i niby lepiej ale też same stalowe śmieci.I właśnie mam pytanie. Czy tym sprzętem da się namierzyć meteoryt kamienny taki jak w Pułtusku?Jeżeli tak to jaki daje on sygnał, jak go odróżnić od stali.Gdzieś czytałem, że się nie da, gdzieś czytałem, że się da i daje sygnał stali ale nie powinien nad takim meteorytem działać Pinpoint ale nie wiem czy to w tym wykrywaczu. Jeżeli to prawda to byłaby to wielka pomoc. Czy są jakieś inne rady?Oczywiście można zawsze kupić droższy wykrywacz np. pro ale czy ma to naprewdę sens?Wszelkie rady i doświadczenia będą mile widziane.pzdr
bero501 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 słaby sygnał . Wykryje ale musi leżeć bardzo bardzo płytko
adek1990 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 kolego ACE to nie sprzet na meteoryty .... to typowy monetkowiec .....
fuks_ag Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 obawiam się ze aerolita możesz nie odnaleźć kanarkiem chyba ze kamyk będzie duży lub płytko zalegający- popatrz na skład tj zawartość meteorytu kamiennego (zelaza do 10% ).
melich Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Też się tym interesuję i jedynie na Thesaurusie" znalazłem kiedyś takie konkrety:Na "mixie możesz szukać meteorytów ale tylko tych ze znaczną zawartością żelaza , czyli meteorytów żelaznych lub żelazno-kamiennych .Meteoryty kamienne (z niższą zawartością żelaza) - tylko dynamik ! Na "statyku poprostu znikają !I tutaj nie ma żadnych cudów . Meteoryty żelazne pokazują się jak duze ,grube żelazo a meteoryty kamienne jak kamienie magnetyczne !Całą sztuką jest zdolność poszukiwacza do odróżnienia meteorytu od kamienia magnetycznego czy np szrapnela . Wiedzę na ten temat zdobywa się poprzez "macanie prawdziwych meteorytów , poznawanie ich składu ,cech wyróżniających i reakcji na wykrywacz .I teraz się pochwalę : kilkanaście - dziesiąt meteorytów już znalazłem i najlepiej sprawdził się Fisher GB2 oraz XLT/DFX ."
rotsen5 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 W temacie wydarzenia zamieściłem zdjęcie swojego kamyka , na który reaguje mój Garret , chociaż magnes się do niego nie klei. Chyba najlepszy sprawdzian , czy twoja wykrywka reaguje na meteoryty to kamień z zawartością rudy żelaza gdzie magnes nie reaguje lub słabo a twój wykrywacz będzie.
macbaton Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Kanarkiem to trochę trudno będzie odszukać, spróbuj Deltą jest bardziej czuła
szlak18 Napisano 9 Maj 2011 Autor Napisano 9 Maj 2011 HejJestem skłonny zdecydować się na Xterre. Ale w wikingu 750 tka z zestawy ma cewkę 7,5 kh 10,5 cala DDa w innym poście przeczytałem że jeden Pan stosuje 7,5 kH koncentryk. Mam pytanie. Czy ta DD też wykryje metka, czy musze dokupić jeszcze koncentryk a to dodatkowy koszt 500 zł.Jeżeli musze dokupić inną cewkę to czy nie lepiej kupić wykrywki za 3000 zł?...pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.