jacko33 Napisano 5 Maj 2011 Autor Napisano 5 Maj 2011 Witam. Trafił się taki oto krzyżyk (podobno od różańca XIX-XX w.), który jest dość znacznie pokryty kamienistym nalotem. I tu oczywiste pytanie-jak usunąć ten nalot. Problem może być w tym, że krzyżyk jest wykonany z czterech różnych części, które różnie mogą reagować na czyszczenie. Dodam inne ujęcia znajdki może coś będzie lepiej widać. Z góry dziękuję za pomoc. J"
margor Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Witam, ja bym go jednak zostawił w takim stanie. Znalazłem kiedyś podobny, zacząłem czyścić - figurka się oderwała i połamała, drewno rozsypało, ogólnie mało co zostało. Od tamtej pory nie czyszczę . Najwyżej zanurzyć tradycyjnie w oliwce... (dla konserwacji)Pozdrawiam.
Cyrograf15 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 To wygląda na cynk (+ drewno i stal). Zostaw tak jak jest, z cynkiem nic nie zrobisz dobrego.Wojtek
jacko33 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 Witam. Dzięki Panowie za rady. Na dzień dzisiejszy pozostaje bardzo delikatne mycie i oliwka. Pozdrawiam.J"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.