misiek30cd Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 Nie daje mi spokoju ten przedmiot,znaleziony na polu ornym.Wymiary 5x3cm,grubość około 8 mm.Nie wygląda na odłamany element czegoś.Pokryty zieloną patyną,na bokach symetrycznie po 10 otworów.Jedna strona prymitywnie zdobiona.
misiek30cd Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 RPS już Cię uświadamiam.cyt....Bynajmniej wzór mi pasuje na wczesne średniowiecze..."Nie czepiajmy się,podaje jak najwięcej informacji,by dowiedzieć się co to jest a gość w tym siedzi a wiec po fotkach jest w stanie określić po wykonaniu zdobieniu jakieś ramy czasowe.Datując fanty na tym forum nie widziałem jeszcze by ktoś powoływał się na badania C14.Mam jeszcze jedną niejasność.Co z tym fantem zrobić jeśli faktycznie jest stary?1.Wysłać z lokalizacją znalezienia do Muzeum?2.Mam po drodze,więc po wolnym rzucić na stół urzędnikowi WKZ?
RPS Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 No o to mi chodziło. Podstawą datowania jest kontekst". Zapytaj historyka co to. Tego typu przedmiotu nie wyjmuje się z otoczenia. Jeżeli kuzyn jest historykiem to powinien Cie opier....ć.
misiek30cd Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 No to teraz Ty RPS mnie uświadomiłeś,jestem pełen podziwu za Twoją wiedzę.Ustawę o zabytkach znam inne zresztą też.Jeśli masz coś jeszcze do dodania do tego wątku z tego typu wypowiedziami to zapraszam na priv,jeśli jednak w jakiś sposób jesteś w stanie pomóc to podziel się wiedzą.Mam nadzieję że Ty głosisz wszystkie znaleziska przedmiotów których nie jesteś w stanie zidentyfikować a magistrowie archo biegają za Tobą na wypadach w teren.Milczenie jest złotem ale nie mogłem się powstrzymać z pełną odpowiedzialnością za to co robię.B.Dziękuję pozostałym za grzebanie w necie i chęć pomocy,jak się dowiem co to jest dam znać.Pozdrawiam.
RPS Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Widziałem speców od archeo zostawiających w ziemi artefakty z którymi nie potrafili sobie poradzić. Rozsądek nie ustawy. Powodzenia w identyfikacji.
RPS Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Z niecierpliwością czekamy co powiedział Wojewódzki Konserwator Zabytków bo każdy z nas może być w podobnej sytuacji.
misiek30cd Napisano 26 Kwiecień 2011 Autor Napisano 26 Kwiecień 2011 Rys nr 6.Podobne ale zdobienie inne i materiał to chyba kość.
misiek30cd Napisano 26 Kwiecień 2011 Autor Napisano 26 Kwiecień 2011 http://www.pma.pl/wydawnictwa/index.php?strona=cwiadomosci&tom=52Jutro do WKZ pozdrawiam.
Leoni Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Klamra od napierśnika pomorskiego z kultury pomorskiej , literatura: Wiadomości Archeologiczne , Tom LII/1, 1991-1992 (1992) - Małgorzata KAMIŃSKA, Napierśniki kultury pomorskiej i ich wyobrażenia na popielnicach twarzowych.
misiek30cd Napisano 26 Kwiecień 2011 Autor Napisano 26 Kwiecień 2011 Leoni jesteś wielki.Stawiam flaszkę:-)Mogę prosić o skan.
misiek30cd Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 Nie daje mi spokoju ten przedmiot,znaleziony na polu ornym.Wymiary 5x3cm,grubość około 8 mm.Nie wygląda na odłamany element czegoś.Pokryty zieloną patyną,na bokach symetrycznie po 10 otworów.Jedna strona prymitywnie zdobiona.
Hebda Napisano 24 Kwiecień 2011 Napisano 24 Kwiecień 2011 wygląda starobaaardzo staro:)średniowiecze ?
misiek30cd Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 I właśnie dlatego nie daje mi to spokoju :-)To jedyna znajda z tego poletka.Nie czyszczę bo spierniczę umyłem tylko wodą.
szczurek_1979 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 a nie część instrumentu muzycznego?? zapomniałem jak to się nazywało :( okaryna?
Pytanie
misiek30cd
Nie daje mi spokoju ten przedmiot,znaleziony na polu ornym.Wymiary 5x3cm,grubość około 8 mm.Nie wygląda na odłamany element czegoś.Pokryty zieloną patyną,na bokach symetrycznie po 10 otworów.Jedna strona prymitywnie zdobiona.
36 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.