bero501 Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Napisano 22 Kwiecień 2011 No tak ;) ale wydaje mi się, że może być uszkodzony bo chodziłem na 4 polach każde oddalone od drugiego o min.7 km od drugiego i ani razu nie wskazało ?
A.D.M. Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Do bero501 ( nie jacho :-) )Tak to działa - jeśli natrafisz na przedmiot z tlenkami żelaza to wskaźnik słupkowy się wyświetli ( w zależności od tego czy jest duża zawartość tlenków czy mała pokaże jedną,dwa,lub trzy segmenty )Dzięki temu przy odrobinie wprawy można uniknąć kopania większości dużego żelastwa, które na segmentach ma wskazania na kolor.Przynajmniej w moim sprzęcie tak to funkcjonuje.
LIBERTY1212 Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Witam szanownych kolegówWidzę że atmosfera robi się gorąca:-)Wskaźnik tlenków żelaza nie tylko pokazuje samo żelazo jak to niektórzy myślą.Pokazuje także carskie kopiejki miedziane (1 lub 2 kreski fe)Ponadto większe przedmioty z koloru typu: zgnieciona menażka, puszka ze stopów, jakieś uszk walcowate pojemniki, czasem pokrywki i zakrywkiJest tego masa. Jeżeli więcej niż 2 kreski fe nie opłaca się kopać (kilka sporych hektarów pól już przekopanych na wskroś) jeżeli do 2 kresek i numer 98-99 to 99% kopiejkaPozdrawiam
A.D.M. Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgadza się, większy kolorek potrafi pokazać z 1 lub 2 segmentami.Mnie praktycznie wskazanie powyżej 1 segmentu(dłubię wyłącznie drobny kolor - monetki ) już nie interesuje. Natomiast wmawianie komuś,że się myli i robi z innych głupa, a najwidoczniej sam nie wie jak to działa akurat w Omedze i posługuje się danymi z instrukcji do T2 , gdzie zasada działania tegoż wskaźnika jest inna mimo identycznej nazwy,to mówiąc wprost chamstwo" i tyle...
bero501 Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Napisano 22 Kwiecień 2011 Dziękuję już chyba wszystko jasne ;).
bero501 Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Napisano 22 Kwiecień 2011 A i jeszcze jedno pytanie :) Czy można szybko machać cewką czy raczej wolno?
A.D.M. Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 średnio będzie najlepiej :-)Co prawda Omega jest dość szybkim sprzętem, ale przy dużej szybkości przemiatania można przegapić" w słabe sygnały.Ulóż sobie kilka monet w odległości kilku cm jedna od drugiej i zobaczyśz jak chodzi .Zresztą tu masz filmik jeśli chodzi o szybkość:http://www.youtube.com/watch?v=ai8caX8qObs
LIBERTY1212 Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 E tam średnio:-) Nie ma czegoś takiego, średnie to są w szkole;-)Bero wszystko zależy od zaśmiecenia pola i ustawienia dyskryminacji. Im wyższa(tzn wyzszy wskaźnik) tym szybciej możesz podążać po poletkuNaprawdę zalecenia o dyskr 16-18 są najtrafniejsze.Na tej dyskrymie trzeba już chodzić powolutku i koniecznie w słuchawkach. Pierdnięcie przy przemiataniu najczęściej oznacza sygał pominiętego koloru.Sprzęt godny polecenia. Niestety pola juz obsiane, czas na militarkę i Smętka leśnych okopachPozdrawiam
bero501 Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Napisano 22 Kwiecień 2011 Niestety u mnie tylko pola :( Lasy są 30 km dalej. Ale zawsze jakieś się znajdzie;)
LIBERTY1212 Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Jeśli chodzi o militarkę to się nie nadaje pewnie jak większość VLF-owych wykrywaczy na rynku. Z samym żelazem to porażka szczególnie w miejscach usianych odłamkamiAle łuski i guziory okopowe łyka znakomicieUdanych łowów życzę Wam jak również sobieZdrów!
emisoo Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Kolega nie wie co pisze , mili tarkę ciągnie wyśmienicie.Operator dup... to żaden sprzęt nie jest wstanie zrekompensować ubytków doświadczenia hehe .
LIBERTY1212 Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Kolego emisso cóż takiego wyciągnąłeś stalowego zanim przekopałeś cały las za odłamkami?
emisoo Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 W przeciwieństwie do ciebie kolego ja zajmuje sie kopaniem kilka ładnych łat i zajechałem już niejeden sprzęt . Poza tym to moja sprawa co kopie i nie będę upubliczniał tu moich znalezisk . A tobie radze żebyś ochłonął nie pisał bzdur po różnych forach
LIBERTY1212 Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Zatem słucham o jakich bzdurach piszę kolego starszy stażem Ktoś tu sam musi ochłonąć gdyż temperatura mu skacze;-)
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 ja mogę ochłodzić, ale pewnie nie chcecie, co ?
LIBERTY1212 Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Ja z przyjemnością Swięta idą to nie czas na słowne utarczkiKażdy zrobi jak będzie chciał A 0,7 już się chłodzi zatem Panowie najlepszego i mokrego jajeczka życzę Wam wszystkimAlleluja Alleluja Alleluja!!!
marcinhall Napisano 23 Maj 2011 Napisano 23 Maj 2011 Panowie,mam pytanie.Jak zachowuje się wam omega gdy podczas poszukiwań dotkniecie,muśniecie palcem,osłonkę metalowego wtyku ,łączącego kabel cewki z pudełkiem elektroniki ?U mnie powoduje to spore zakłócenia w działaniu wykrywki,a u was ?Poza tym mam jeszcze problem tego typu że w trakcie poszukiwań nagle omega zaczyna mi szaleć,żeby za parę sekund uspokoić się.Zaznaczam że jest dobrze dostrojona do gruntu.A i jeszcze pytanie o cewkę 10 cali,standard {bo na tej chodzę},czy w miejscu łączenia kabla z cewką ,wokół kabelka widać u was że cewka z kablem jest dobrze połączona,izolowana?Czy z jednej strony ma lekką przerwę?To ważne,bo coś ostatnio sprzęt mi szwankuje
sebastian12 Napisano 14 Maj 2012 Napisano 14 Maj 2012 witam wszystkich Od dwóch miesięcy jestem w posiadaniu omegi z cewką 11dd i mam problem.Problem polega na tym że nie mogę dostroić sie do gleby na pierwszej częstotliwości,przy ustawieniu pokrętła sensitiv na czułość 50 i max strasznie sie wzbudza,dodam ze nie było w pobliżu zakłóceń itp.
excavator Napisano 14 Maj 2012 Napisano 14 Maj 2012 Ja zawsze chodzę na częstotliwości 3" przy której najmniej się wzbudza, choć kilka razy byłem na tzw bagnach i nie można było dostroić piszczałki WOGÓLE. Na FREC 1 i 2 cały czas wariuje.
MarcinGM Napisano 18 Sierpień 2013 Napisano 18 Sierpień 2013 WitamMam podobny problem jak sebastian12" tz. na czestotliwości pierwszej wykrywka powyżej czułości 60 wariuje. Lepiej jest na 2 i 3 częstotliwości tu moge ustawić do ok 80-85.W instrukcji jest napisane,że wykrywka pracuje na częstotliowści 7,8kHz ale skoro można ją zmieniać to jak to wygląda w poszczególnych wariantach może ktoś wie?Co do dostrojenia gruntu na bagnach to trzeba ustawić bardzo nisko 20 albo nawet mniej tak samo na piaszczystej plaży. U mnie im bardziej teren wilgotny tym bardziej piszczałka właśnie stabilna :) Im gleba bardziej sucha i twarda to wyższa wartość dostrajania.
Wz-31 Napisano 7 Wrzesień 2013 Napisano 7 Wrzesień 2013 Witam, Bylem wlascicielem kilku garrett'ow w tym At pro, Kupilem Omege 8000 z 11dd, i jest to bardzo dobry sprzet,jestem zadowolony,pamietajmy ze wzbudzanie sie wykrywacza mozna dostroic czestotliwoscia 1,2,3 to dziala, chodzac po polu smialo moge ustawic czulosc na 95-90, w parku na okolo 80-90, i nie ma zadnych problemow,oczywiscie to zalezy w jakim terenie jestes,co do gruntu to musisz byc pewny ze pod cewka nie lezy jakis fant,jezeli nie mozesz sie dostroic to odejdz kilka krokow i pompuj chwilke,bywa tak ze w 2-3 miejscach nie moglem go dostroic ale to wlasnie od tego ze teren jest dosc zasmiecony,i tak jak kolega napisal ze balans gruntu ma ust. na 20 ??? dziwne. w moich stronach dostraja sie na okolo 67.na drobne wzbudzanie nie zwracam uwagi bo nawet przy wzbudzeniu trafiony fant zasygnalizuje dokladnie i wyraznie,pin point dziala rewelacyjnie,namierza duzo lepiej od Garrett At pro,mialem At pro i zmienilem na Omege :)Moim zdaniem Omega jest lepszym wykrywaczem na drobnice od At pro,zaznaczam moim zdaniem,Mala wada Omegi to gniazda sluchawkowe z boku elektroniki,bedac na plazy musimy bardzo uwazac zeby go odstawiac w odpowiedniej pozycji,inaczej gniazda sluchawkowe zapchaja sie piaskiem, tu wole zakleic gniazda tasma izolacyjna i problem z glowy.Jest to swietnie wywazony sprzet i uwazam ze w tym przedziale cenowym jest warty uwagi,Dla zainteresowanych chetnie zrobie testy :)Pozdrawiam
siwy1 Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Nigdy więcej Tekneticsa i Fishera do ręki nie wezmę, miałem Omegę straciłem na niej 500zł,dwa lata czasu nauki i kupę nerów aż w końcu sprzedałem bo się z nią nie zgrałem ;)
RAJTAR Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Dwa lata nauki obsługi omegi ??? hahha, no to już wiem czemu zostałeś przy ace 250... Omegę się uruchamia dostraja i przemiata ( w największym skrócie) geniuszu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.