Skocz do zawartości

Omega 8000 pierwsze kroki.

bero501

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No tak ;) ale wydaje mi się, że może być uszkodzony bo chodziłem na 4 polach każde oddalone od drugiego o min.7 km od drugiego i ani razu nie wskazało ?
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do bero501 ( nie jacho :-) )
Tak to działa - jeśli natrafisz na przedmiot z tlenkami żelaza to wskaźnik słupkowy się wyświetli ( w zależności od tego czy jest duża zawartość tlenków czy mała pokaże jedną,dwa,lub trzy segmenty )
Dzięki temu przy odrobinie wprawy można uniknąć kopania większości dużego żelastwa, które na segmentach ma wskazania na kolor.
Przynajmniej w moim sprzęcie tak to funkcjonuje.
Napisano
Witam szanownych kolegów
Widzę że atmosfera robi się gorąca:-)
Wskaźnik tlenków żelaza nie tylko pokazuje samo żelazo jak to niektórzy myślą.
Pokazuje także carskie kopiejki miedziane (1 lub 2 kreski fe)
Ponadto większe przedmioty z koloru typu: zgnieciona menażka, puszka ze stopów, jakieś uszk walcowate pojemniki,
czasem pokrywki i zakrywki
Jest tego masa. Jeżeli więcej niż 2 kreski fe nie opłaca się kopać (kilka sporych hektarów pól już przekopanych na wskroś) jeżeli do 2 kresek i numer 98-99 to 99% kopiejka
Pozdrawiam
Napisano
Zgadza się, większy kolorek potrafi pokazać z 1 lub 2 segmentami.
Mnie praktycznie wskazanie powyżej 1 segmentu(dłubię wyłącznie drobny kolor - monetki ) już nie interesuje.
Natomiast wmawianie komuś,że się myli i robi z innych głupa, a najwidoczniej sam nie wie jak to działa akurat w Omedze i posługuje się danymi z instrukcji do T2 , gdzie zasada działania tegoż wskaźnika jest inna mimo identycznej nazwy,to mówiąc wprost chamstwo" i tyle...
Napisano
średnio będzie najlepiej :-)
Co prawda Omega jest dość szybkim sprzętem, ale przy dużej szybkości przemiatania można przegapić" w słabe sygnały.
Ulóż sobie kilka monet w odległości kilku cm jedna od drugiej i zobaczyśz jak chodzi .
Zresztą tu masz filmik jeśli chodzi o szybkość:
http://www.youtube.com/watch?v=ai8caX8qObs
Napisano
E tam średnio:-) Nie ma czegoś takiego, średnie to są w szkole;-)
Bero wszystko zależy od zaśmiecenia pola i ustawienia dyskryminacji. Im wyższa(tzn wyzszy wskaźnik)
tym szybciej możesz podążać po poletku
Naprawdę zalecenia o dyskr 16-18 są najtrafniejsze.
Na tej dyskrymie trzeba już chodzić powolutku i koniecznie w słuchawkach. Pierdnięcie przy przemiataniu najczęściej oznacza sygał pominiętego koloru.
Sprzęt godny polecenia. Niestety pola juz obsiane, czas na militarkę i Smętka leśnych okopach
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli chodzi o militarkę to się nie nadaje pewnie jak większość VLF-owych wykrywaczy na rynku. Z samym żelazem to porażka szczególnie w miejscach usianych odłamkami
Ale łuski i guziory okopowe łyka znakomicie
Udanych łowów życzę Wam jak również sobie
Zdrów!
Napisano
Kolega nie wie co pisze , mili tarkę ciągnie wyśmienicie.
Operator dup... to żaden sprzęt nie jest wstanie zrekompensować ubytków doświadczenia hehe .
Napisano
W przeciwieństwie do ciebie kolego ja zajmuje sie kopaniem kilka ładnych łat i zajechałem już niejeden sprzęt . Poza tym to moja sprawa co kopie i nie będę upubliczniał tu moich znalezisk . A tobie radze żebyś ochłonął nie pisał bzdur po różnych forach
Napisano
Ja z przyjemnością
Swięta idą to nie czas na słowne utarczki
Każdy zrobi jak będzie chciał
A 0,7 już się chłodzi zatem Panowie najlepszego i mokrego jajeczka życzę Wam wszystkim
Alleluja Alleluja Alleluja!!!
  • 1 month later...
Napisano
Panowie,mam pytanie.Jak zachowuje się wam omega gdy podczas poszukiwań dotkniecie,muśniecie palcem,osłonkę metalowego wtyku ,łączącego kabel cewki z pudełkiem elektroniki ?U mnie powoduje to spore zakłócenia w działaniu wykrywki,a u was ?
Poza tym mam jeszcze problem tego typu że w trakcie poszukiwań nagle omega zaczyna mi szaleć,żeby za parę sekund uspokoić się.Zaznaczam że jest dobrze dostrojona do gruntu.A i jeszcze pytanie o cewkę 10 cali,standard {bo na tej chodzę},czy w miejscu łączenia kabla z cewką ,wokół kabelka widać u was że cewka z kablem jest dobrze połączona,izolowana?
Czy z jednej strony ma lekką przerwę?To ważne,bo coś ostatnio sprzęt mi szwankuje
  • 11 months later...
Napisano
witam wszystkich
Od dwóch miesięcy jestem w posiadaniu omegi z cewką 11dd i mam problem.Problem polega na tym że nie mogę dostroić sie do gleby na pierwszej częstotliwości,przy ustawieniu pokrętła sensitiv na czułość 50 i max strasznie sie wzbudza,dodam ze nie było w pobliżu zakłóceń itp.
Napisano
Ja zawsze chodzę na częstotliwości 3" przy której najmniej się wzbudza, choć kilka razy byłem na tzw bagnach i nie można było dostroić piszczałki WOGÓLE. Na FREC 1 i 2 cały czas wariuje.
  • 1 year later...
Napisano
Witam
Mam podobny problem jak sebastian12" tz. na czestotliwości pierwszej wykrywka powyżej czułości 60 wariuje. Lepiej jest na 2 i 3 częstotliwości tu moge ustawić do ok 80-85.
W instrukcji jest napisane,że wykrywka pracuje na częstotliowści 7,8kHz ale skoro można ją zmieniać to jak to wygląda w poszczególnych wariantach może ktoś wie?

Co do dostrojenia gruntu na bagnach to trzeba ustawić bardzo nisko 20 albo nawet mniej tak samo na piaszczystej plaży. U mnie im bardziej teren wilgotny tym bardziej piszczałka właśnie stabilna :) Im gleba bardziej sucha i twarda to wyższa wartość dostrajania.
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam,

Bylem wlascicielem kilku garrett'ow w tym At pro,

Kupilem Omege 8000 z 11dd, i jest to bardzo dobry sprzet,
jestem zadowolony,pamietajmy ze wzbudzanie sie wykrywacza mozna dostroic czestotliwoscia 1,2,3 to dziala, chodzac po polu smialo moge ustawic czulosc na 95-90, w parku na okolo 80-90, i nie ma zadnych problemow,oczywiscie to zalezy w jakim terenie jestes,co do gruntu to musisz byc pewny ze pod cewka nie lezy jakis fant,jezeli nie mozesz sie dostroic to odejdz kilka krokow i pompuj chwilke,bywa tak ze w 2-3 miejscach nie moglem go dostroic ale to wlasnie od tego ze teren jest dosc zasmiecony,i tak jak kolega napisal ze balans gruntu ma ust. na 20 ??? dziwne. w moich stronach dostraja sie na okolo 67.

na drobne wzbudzanie nie zwracam uwagi bo nawet przy wzbudzeniu trafiony fant zasygnalizuje dokladnie i wyraznie,

pin point dziala rewelacyjnie,namierza duzo lepiej od Garrett At pro,mialem At pro i zmienilem na Omege :)

Moim zdaniem Omega jest lepszym wykrywaczem na drobnice od At pro,zaznaczam moim zdaniem,

Mala wada Omegi to gniazda sluchawkowe z boku elektroniki,
bedac na plazy musimy bardzo uwazac zeby go odstawiac w odpowiedniej pozycji,inaczej gniazda sluchawkowe zapchaja sie piaskiem, tu wole zakleic gniazda tasma izolacyjna i problem z glowy.

Jest to swietnie wywazony sprzet i uwazam ze w tym przedziale cenowym jest warty uwagi,

Dla zainteresowanych chetnie zrobie testy :)

Pozdrawiam
Napisano
Nigdy więcej Tekneticsa i Fishera do ręki nie wezmę, miałem Omegę straciłem na niej 500zł,dwa lata czasu nauki i kupę nerów aż w końcu sprzedałem bo się z nią nie zgrałem ;)
Napisano
Dwa lata nauki obsługi omegi ??? hahha, no to już wiem czemu zostałeś przy ace 250... Omegę się uruchamia dostraja i przemiata ( w największym skrócie) geniuszu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie