Salamandra Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Witam kolegów, czy ktoś ma z Was może wykaz dywizji niemieckich - chodzi mi o w miarę możliwości wszystkie jednostki niemieckie walczące w okolicach przyczółka warecko-magnuszewskiego w lipcu-wrześniu 1944 r. Proszę o ew. linka z neta bądź jakieś opracowanie. Pozdrawiam.
elpasys Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Osobiście uważam, że nie istnieje coś takiego (ale mogę się mylić), gdyż w gigantycznym zamieszaniu tamtego okresu (po stronie niemieckiej) zdecydowano się na kierowanie na przyczółek wszystkich wolnych jednostek z zachodu, północy i południa. Gdy walki już ustały, te ciągle nadjeżdżające koleją jednostki kierowane były na inne, zagrożone odcinki frontu. Ja zajmuję się udziałem w tej (i innych) bitwie Dywizji HG, która odegrała ważną rolę w powstrzymaniu sowieckiej i polskiej ofensywy. Udział tej Dywizji w bitwie na Przyczółku jest stosunkowo dobrze opisany w literaturze.
Nadwojciech Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Poszukaj Poligonu" 4/200.Artykuł Das ziel: Magnuszew,artyleria niemieckiego VIII Korpusu -4-14 sierpnia 1944.Bardzo ciekawy artykuł,wszystko o niemieckiej artylerii w rejonie przyczółka w tym czasie.
kawana Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Kolego elpasys mógłbyś wyjaśnić, gdzie i kiedy HG zatrzymało polską ofensywę" na przyczółku ? Pierwsze o tym słyszę. Było na odwrót to Polacy, a właściwie 1 BPanc walczyła o zatrzymanie HG. A żeby być precyzyjnym to pomagała Sowietom zatrzymać Niemców. Z resztą 1 AWP HG nie walczyło. A spis jednostek jakby się uparł może by i sklecił.
kawana Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Chodzi tylko o WJ czyli dywizje czy np. o brygady też ?
Salamandra Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Dzięki za podpowiedź; powiem do czego zmierzam. Otóż znalazłem na przyczółku na polu kompletnie nie ruszany okop z II wojny - okop niemiecki a w nim ... kilka fajnych fantów w tym hełm z pełnym fasunkiem na którym pod spodem jest imię i nazwisko właściciela. Pragnę ustalic w jakiej dywizji/jednostce walczył - wiem tylko tyle, że musiał to byc młody chłopak bo rozmiar hełmu ma 51 czyli głowa mała. Mam konkretne miejsce konkretny kolor hełmu i puszki także podejrzewam , że to raczej jednostka regularna wehrmahtu. Szukam jakiegoś punktu zaczepienia na podstawie ktorego mogę dalej szukac losów właściciela. Moim marzenie jest oddac hełm rodzinie - ale to sprawa raczej mało realna.
kawana Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Ciężka sprawa. Podaj chociaż w przybliżeniu miejsce, przyczółek nie był taki mały. Tyle, tylko że jednostki przemieszczały się. Z WJ były HG, 19 DPanc, 45 Dgren, 17 DP, GK E" ( przemianowana później na 251 DP ), 6 DGrenLud, ale również brygady, samodzielne pułki, bataliony nie tylko zresztą niemieckie. Są jakieś ślady kiedy mógł zginąć ? Zimą, latem ?
Salamandra Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 Kolego masz tu linka który był na identyfikacji:http://www.odkrywca.pl/napisy-z-fasunku,686806.html#686806,Rejonu nie podam bo się zaraz zlecą pielgrzymki ale mogę powiedziec, że to w linii prostej jakies 5 km od Studzianek na zachód
Salamandra Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 on nie zginął tylko prawdopodobnie uciekł - tam nie było ciała tylko same graty na pewno to było lato - jesień 1944 jestem pewien - on zostawił graty w okopie i zwiał przed ruskimi - to pewne jest. A co potem było... tylko się moge domyslac.
Salamandra Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Napisano 15 Kwiecień 2011 I na pewno nie była to 17 DP bo oni pod Ryczywołem stacjonowali - wszystko wskazuje na to że to była jednostka raczej związana bardziej z wehrmachtem niż elitarnymi oddziałami HG lub austriacką 19 DP
kawana Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Ten teren interesuje mnie ze względu na walki LWP, a konkretnie 1 BPanc, ale ja to widzę tak:jeśli przyjmiemy, że było to lato to obstawiałbym dzień 4 ( może 5 ) sierpnia kiedy to dywizje bodaj 28 KPGw przecięły drogę Warka - Głowaczów ( przyjmuję, że z tego co napisałeś - 5 km na zachód od Studzianek mogą to być okolice Nowej Woli ) na odcinku mniej więcej Nowa Wola - Mariampol. W późniejszych dniach atakowała tu 19 DPanc, ale wtedy ów delikwent raczej by nie uciekał. Pytanie kto mógł bronić tego rejonu. Ja bym obstawiał 1132 BGren. Nie jestem pewien czy w tym okresie był jej podporządkowany 95 pułk z 17 DP, ale również batalion karny i prawdopodobnie jakieś inne drobne pododdziały. Niestety w najbliższym czasie nie wybieram się do biblioteki, a może warto by zajrzeć do A. Karpińskiego Pod Dęblinem, Puławami i Warką". Bo teraz nie pamiętam czy właśnie w okolicach 2 - 4 sierpień mimo wszystko na południe od Warki nie broniła się 17 DP, potem ( po przybyciu 19 DPanc ) przesunięta w rejon Ryczywołu
Salamandra Napisano 16 Kwiecień 2011 Autor Napisano 16 Kwiecień 2011 Widzę kolego kawana, że jesteś ekspertem tego rejonu - świetnie. To co znalazłem potwierdzało by poniekąd Twoją tezę że mogła to byc 1132 BGren - dzisiaj dodam tylko będąc na tym miejscu od groma konserw znalazłem - rozciętych pustych - od groma tego było. Wniosek taki, że chłopaki musieli tam trochę w okopach posiedziec i nie była to 1 dniowa uczta.CDN...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.