Skocz do zawartości
  • 0

Grot włóczni

Plyn

Pytanie

Napisano
Proszę o pomoc w identyfikacji tego grotu włóczni.
Została znaleziona w pobliżu wsi której założenie datowane jest na drugą połowę XIII wieku. Grot jest ewidentnie kuty, na zdjęciu dla porównania wielkości leży na standardowej kartce. Z jakiego okresu może ona pochodzić? Dodam że fant nie jest moją własnością.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiście, Zdzisław Żygulski junior Broń w dawnej Polsce na tle uzbrojenia Europy i Bliskiego Wschodu" PWN, Warszawa, 1975, s.83. Uff, tym razem mam nadzieję bez większych błędów. Pozdrawiam
Napisano
Bardzo dziękuję za informację, przedmiot trafi przed oblicze archeologa, miejsce znalezienia zostanie wskazane.
Pozdrawiam.
Napisano
Odwiedzin się nie boję, z racji, że nie jest to w moim posiadaniu. Jeżeli jest to faktycznie fant z okresu wczesnego średniowiecza, to poinformuję właściciela gdzie ma się z nim udać, lecz jeżeli jest odwrotnie, to szkoda było by zaprzątać głowy środowisku archeologicznemu.
Proszę mi pomóc w datowaniu tego fantu.
Pozdrawiam
Napisano

Witam, generalnie kształt odpowiada grotowi włóczni średniowiecznej. Wydatowanie (w miarę dokładne) bez kontekstu archeologicznego raczej niemożliwe, jako że włócznie były długo w użyciu, a kształt pozostawał zbliżony. Zamieszczam skan z Tygulski - Bron w dawnej Polsce.

............
Proponuję nie używać określenia fant", gdyż sugeruje to jakieś złodziejskie pochodzenie przedmiotu, a nie o to chyba chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie