banditez89 Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Napisano 11 Kwiecień 2011 Powitać BraćNa wstepie mówie ze jestem totalnie zielony z elektroniki itd. Biore sie za montaz cewki do Jabla.Trzymam sie zalecen producenta i robie cewke p: 25cm/20 zwojow 0.7mm. Pytanie moje brzmi (ukamienujcie mnie za takie banały, ale szukałem ponad godzine prostych odpowiedzi w innych tematach i ni ch. nie znalazłem). Jaki to ma być drut? (najprostszy, miedziany czy jakis inny wymyslny?)Z prostych obliczeń matematycznych wyszło mi około 8m na uzwojenie samej cewki, ile mam tego drutu kupić żeby wystarczyło też na podłączenie? Jaki jest mniej wiecej koszt takiego drutu?Czy znajde jakis prosty schemat jak te uzwojenie polaczyc z kablem antenowym? Dziekuje za czas i cierpliwość dla zielonego.pozdro
samgnus Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Na forum elektroda.pl jest sporo na ten temat.Pozdrawiam!
policemayster Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Witaj, drut nosi nazwę ''drut nawojowy'' i kupisz go w lepszych sklepach elektronicznych, a jezeli takiego nie masz w poblizu to znajdz pana który zajmuje sie przewijaniem silnikow (u mnie jest takich miejsc sporo) Nie prowadzi on zapewne sprzedazy takiego drutu, wiec bedziesz musial pogadac itd;) Potrzebujesz 18,5 m drutu 0,70 mm, zwijasz go w cewke o srednicy 25 cm. Kabel sprzedano mi na wage miedzi, policzylem ze powienien kosztowac jakies 2-3 zł, ale miły pan wziął 5 zł.Cewke podlaczasz kablem nieekranowanym dwużyłowym (kabel ekranowany nie jest konieczny), kabel ma byc jak najkrótszy. Srednica przewodu ma byc nie mniejsza niz srednica drutu z którego nawinieta jest cewka, ja zastosowalem 0,75 mm. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.