Jump to content
  • 0

Zdjęcie żołnierzy

wielepiej

Question

Proszę o pomoc w identyfikacji żołnierzy ze zdjęcia, interesuje mnie wszystko co dotyczy tego zdjęcia: rodzaj wojska, jednostka, stopnie wojskowe, szable, czas, miejsce.
Każda nowa informacja jest dla mnie bardzo ważna.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

5 answers to this question

Recommended Posts

PSK to pułk strzelców konnych.

27 PU może pasować, mieli żółte otoki, ale zdjęcie mogło wyblaknąć, albo otoki były jasne.

Tak, gdzieś pomiędzy 1921 a 27 :-)

Z szeregowymi bywa problem, warto poszukać monografii pułku, skontaktować się z grupą kultywującą tradycje jednostki ( o ile takowa istnieje).

Pamiątkowe zdjęcie ułanów z lat dwudziestych.

Aż do lat trzydziestych kawalerzyści chętnie robili sobie zdjęcia w mundurach z okresu 1917-21. Stąd ułanki wz1917, bryczesy z dwoma lampasami i wypustką.

Ułanki wz17, po lewej szabla wz17, po prawej szabla wz21. Pas po prawej austro-węgierski. Czapki rogatywki nieusztywnione, wz19, pewnie po zmianie daszków na czarne, sprzed reformy z 1927 r.

Barwy - biały otok, białe lampasy - mogą pasować do 24 Pułku Ułanów, gdzie była rozbudowana tradycja tego typu fasoniarskich zdjęć. Może to też być jeden z PSK (5,6,7,8).
Zbyt mało wyraźne zdjęcie, by określić to z pewnością.

Proszę o pomoc w identyfikacji żołnierzy ze zdjęcia, interesuje mnie wszystko co dotyczy tego zdjęcia: rodzaj wojska, jednostka, stopnie wojskowe, szable, czas, miejsce.
Każda nowa informacja jest dla mnie bardzo ważna.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information