wielepiej Posted April 11, 2011 Author Share Posted April 11, 2011 Proszę o pomoc w identyfikacji żołnierzy ze zdjęcia, interesuje mnie wszystko co dotyczy tego zdjęcia: rodzaj wojska, jednostka, stopnie wojskowe, szable, czas, miejsce.Każda nowa informacja jest dla mnie bardzo ważna.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted April 19, 2011 Share Posted April 19, 2011 PSK to pułk strzelców konnych.27 PU może pasować, mieli żółte otoki, ale zdjęcie mogło wyblaknąć, albo otoki były jasne.Tak, gdzieś pomiędzy 1921 a 27 :-)Z szeregowymi bywa problem, warto poszukać monografii pułku, skontaktować się z grupą kultywującą tradycje jednostki ( o ile takowa istnieje). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 Pamiątkowe zdjęcie ułanów z lat dwudziestych. Aż do lat trzydziestych kawalerzyści chętnie robili sobie zdjęcia w mundurach z okresu 1917-21. Stąd ułanki wz1917, bryczesy z dwoma lampasami i wypustką.Ułanki wz17, po lewej szabla wz17, po prawej szabla wz21. Pas po prawej austro-węgierski. Czapki rogatywki nieusztywnione, wz19, pewnie po zmianie daszków na czarne, sprzed reformy z 1927 r.Barwy - biały otok, białe lampasy - mogą pasować do 24 Pułku Ułanów, gdzie była rozbudowana tradycja tego typu fasoniarskich zdjęć. Może to też być jeden z PSK (5,6,7,8). Zbyt mało wyraźne zdjęcie, by określić to z pewnością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielepiej Posted April 20, 2011 Author Share Posted April 20, 2011 Wielkie dzięki za pomoc.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielepiej Posted April 11, 2011 Author Share Posted April 11, 2011 Proszę o pomoc w identyfikacji żołnierzy ze zdjęcia, interesuje mnie wszystko co dotyczy tego zdjęcia: rodzaj wojska, jednostka, stopnie wojskowe, szable, czas, miejsce.Każda nowa informacja jest dla mnie bardzo ważna.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielepiej Posted April 12, 2011 Author Share Posted April 12, 2011 Dzięki za odpowiedź, czyli można przyjąć że zdjęcie wykonane pomiędzy 1921 a 1927 r. ?A skrót PSK to ...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
wielepiej
Proszę o pomoc w identyfikacji żołnierzy ze zdjęcia, interesuje mnie wszystko co dotyczy tego zdjęcia: rodzaj wojska, jednostka, stopnie wojskowe, szable, czas, miejsce.
Każda nowa informacja jest dla mnie bardzo ważna.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.