qviatus Posted April 10, 2011 Author Share Posted April 10, 2011 Witam,mam problem z wyczyszczeniem tej monety (2 marki 1937 z Hindenburgiem). Jest strasznie zabrudzona jakimś materiałem organicznym (postobornikowym;)chyba.Szorowanie szczoteczką pod ciepłą wodą nic nie pomaga/Moczyła się miesiąc w oliwie - i nic to nie pomogło.Wrzuciłem ją nawet do wrzącej wody z ludwikiem ale również nic to nie dało. Spod zwałów brudu udało mi się odszyfrować, że to 2 marki z Hindenburgiem (Ag 625/Cu375).Proszę poradźcie jak pozbyć się tego brudu aby uzyskać stan sreberka. Może zastosować jakiś winian? lub coś innego?Zawiera dość sporo miedzi więc profesjonalne płyny do srebra raczej odpadają.będę wdzięczny za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
werewolf Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 a argentum? płyn do srebra,złota, miedzi choć nie wiem czy to ruszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 Witam, przypadek rzeczywiście nieciekawy. Czy moneta oklejona jest ziemią, mocno stwardniałą z trawą, itp.? Na takie zabetonowane" monety pomaga czasem wygrzewanie na słońcu (można też na przemian mrozić, różnica temperatur też powinna trochę pomóc, a raczej nie zaszkodzi, byle moneta była sucha). W tym wypadku o patynie raczej nie ma co mówić, stan monety nie zachwyca, można więc spróbować też agresywniejszej metody, np. wrzuć na chwilę do fosolu. Tej próby srebra nie uszkodzi, a może ruszy te śmieci. Trzeba robić to ostrożnie, krótko, i porządnie płukać monetę za każdym razem. Choć najpierw spróbowałbym z wygrzewaniem na słońcu, wiosna w końcu idzie. Tymczasem do oliwki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zabi Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 Krotkotrwale gotowanie w oliwie z oliwek, lepiej krotko a kilka razy niz raz a dlugo bo wtedy nagrzewa sie do niebezpiecznie wysokich temperatur, syf odejdzie na bank Link to comment Share on other sites More sharing options...
qviatus Posted April 11, 2011 Author Share Posted April 11, 2011 a jak długo gotować? po kilka minut czy krócej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zabi Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Minute i przerwa, wyjac monete i zobaczyc jak wyszlo, w razie potrzeby znowu gotowac i do skutku Link to comment Share on other sites More sharing options...
eVerest Posted February 1, 2016 Share Posted February 1, 2016 Wiem, że minęły lata, ale może kolega pamięta jak skończyło się czyszczenie tej monety? Jaka metoda została użyta i jaki był jej efekt? W ogóle udało się ją doczyścić?Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.