Skocz do zawartości
  • 0

Granaty i część zamka ?

Prałat

Pytanie

Napisano

Witam

Ostatnio w miejscu gdzie mi wychodziło trochę września znalazłem takie odłamki granatów oraz część od zamka? nie mam pojęcia

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio w miejscu gdzie mi wychodziło trochę września znalazłem takie odłamki granatów oraz część od zamka? nie mam pojęcia

Napisano

niektóre to na pewno od polskich wz. 33 , bo na jednym kawałku widać K oraz 4 kropki na kostce z tyłu, co jak pamiętam oznacza odlewnie Końskie 4

Napisano

Ale z tymi kawałkami to dla mnie zagadka, oglądałem różne strony z francuskimi granatami ale nie znalazłem czegoś takiego, wie ktoś od jakiego to było granatu???

Odlewka żeliwna , ale jakby tylko jeden gruby pierścień.

Napisano
Wszystkie to pewno pozostalosci polskich szyszek tylko zdeformowane wybuchem przez to maja odmienny ksztalt.

Wedle ostatnio wydanej ksiazki na temat polskich granatow 'kropki' oznaczaja twardosc skorupy.

A tak w ogole to tylko zdeformowane odlamki granatu, wiec nie wiem czy jest sens rozwijania dyskusji.Pzdr
Napisano
Hmmm ok założmy ze ten jakby pierścień to kostki które się jakby zlały ze sobą w trakcie wybuchu ale co ten odlany jakby kołek , niedoróbka?

Ok w takim razie zostawmy granaty ale co to jest ta część wie ktoś?
Napisano

A wracając do granatów, czyściłem resztę i znalazłem jeszcze coś takiego i to już dla mnie zagadka??? co to za oznaczenie ??? i raczej nie od Polskiej szyszki

Coś to jednak nie jest tak oczywiste jak się wydaje

Napisano
Nie mam ksiazki pod reka ale to jest to symbol ktoregos z producentow polskich szyszek.Ave danzig ma ksiazke wiec pewnie napisze co i jak jezeli tu zajrzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie