Witam serdecznie.Pragne zapytac o przeznaczenie prezentowanego przedmiotu.Został znaleziony parę lat temu w kamieniu rzecznym przywiezionym pod fundamenty.Odłożyłem go sądząc że pochodzi z wczesnego średniowiecza gdyż otwór na trzonek zwęza sie od góry ku dołowi(trzonek wkładany od góry)i zakończony jest wąsami w celu zaklepania ich na trzonku żeby nie spadał w dół(konstrukcja ewidentnie wczesnośrediowieczna)a potem onim zapomniałem na długi czas. Moje pytani brzmi o przeznaczenie tego przedmiotu.Ja uwazałem ,ze jest to jakieś narzędzie,ale jakiś czas temu pokazałem to znajomemu ,który twierdzi ,ze jest to młotek rycerski????! Przeszukałem internet,ale takich zakończeń nie znalazłem. Zjednej strony ma płaski koniec jak oskard lub kilof,a z drugiej ewidentnie masywny dziób . Po czyjej stronie lezy racja?Narzedzie czy broń???? Dodam iż wymiary nie są imponujące,jest wielkości i wagi zwykłego 150 gramowego młotka.
Pytanie
artur23_2005
Witam serdecznie.Pragne zapytac o przeznaczenie prezentowanego przedmiotu.Został znaleziony parę lat temu w kamieniu rzecznym przywiezionym pod fundamenty.Odłożyłem go sądząc że pochodzi z wczesnego średniowiecza gdyż otwór na trzonek zwęza sie od góry ku dołowi(trzonek wkładany od góry)i zakończony jest wąsami w celu zaklepania ich na trzonku żeby nie spadał w dół(konstrukcja ewidentnie wczesnośrediowieczna)a potem onim zapomniałem na długi czas.
Moje pytani brzmi o przeznaczenie tego przedmiotu.Ja uwazałem ,ze jest to jakieś narzędzie,ale jakiś czas temu pokazałem to znajomemu ,który twierdzi ,ze jest to młotek rycerski????!
Przeszukałem internet,ale takich zakończeń nie znalazłem.
Zjednej strony ma płaski koniec jak oskard lub kilof,a z drugiej ewidentnie masywny dziób .
Po czyjej stronie lezy racja?Narzedzie czy broń????
Dodam iż wymiary nie są imponujące,jest wielkości i wagi zwykłego 150 gramowego młotka.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.