SirBadFate Posted March 29, 2011 Author Share Posted March 29, 2011 Dzisiaj wyskoczyła taka monetka, z bardzo kwaśnego pola , z tego co mi się wydaje chodzi o Zygmunta III Wazę ale..To że w tych czasach monetki srebrne zaczynano psuć jest mi wiadome, jednak ta sztuka wygląda na zwykłą miedź delikatnie srebrzoną.Czy zatem jest to fals? Moneta ma dziurę w dolnej części co jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że miała imitować tą prawdziwą. Proszę o informację, średnica :17mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirBadFate Posted March 29, 2011 Author Share Posted March 29, 2011 Rewers także zniszczony Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 szkoda, że nie widać legendy otokowej - mogłaby nam dużo powiedzieć.a i tak myślę, że to fals z epoki. Mój ma trochę ponad 19 mmhttp://myvimu.com/exhibit/564-fals-grosza-koronnego-zygmunta-iii-wazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wteklocki Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Wygląda jak falsyfikat z epoki. Gdybyś dał zdjęcia w większej rozdzielczości można by powiedzieć coś więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirBadFate Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 Mógłbym zrobić trochę lepsze zdjęcia ale nie wiele pomogą gdyż jest dużo bardziej zniszczony niż tyfusa i legendy nie jestem w stanie rozczytać. Na rewersie jednak w miejscu gdzie normalnie występuje data jest 100?",z tego co czytałem były grosze Zygmunta z omyłkową datą tego rodzaju. Tyfus , czyściłeś swojego w jakiś sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.