sreberko Posted March 25, 2011 Author Share Posted March 25, 2011 Proszę o pomoc w weryfikacji oryginalności odznaczenia. Więcej zdjęć dodam gdy tylko moder pozwoli :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sreberko Posted March 25, 2011 Author Share Posted March 25, 2011 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sreberko Posted March 25, 2011 Author Share Posted March 25, 2011 rewers Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek100 Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 KRZYŻ ZASŁUGI WOJSK LITWY ŚRODKOWEJUstanowiono dnia: 27 lutego 1922 r.Ustanowiony Uchwałą Sejmu Wileńskiego. Zatwierdzony przez Tymczasową Komisję Rządzącą w dniu 27. 03. 1922 r. Odznaką jest krzyż (typu kawalerskiego) bity w brązie o wymiarach 43 x 43 mm; na ramionach awersu krzyża napis i daty: WILNO-9X-19XI-1920; między ramionami wieniec wawrzynowy; po środku krzyża orzeł trzymający w szponach tarczę z herbem Litwy (Pogoń); na poziomych ramionach rewersu krzyża napis: LITWA-ŚRODKOWA; na ramionach pionowych dwa miecze; po środku okrągła tarcza; między ramionami krzyża wieniec jak na awersie.Wstążka szer. 37 mm, zielona z siedmioma żółto-czerwonymi podłużnymi paskami szer. 2 mm w odstępach 3 mm.Moim zdaniem orginał.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelsamotyha Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Lipa i wiem nawet od kogo kupiony Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek100 Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 po czym wnioskujesz że to lipa,ja tylko zasugerowałem orginał bo nie znam się na weryfikacji orginalności Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelsamotyha Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 W temacie siedze juz ponad 30 lat a to chyba o czyms swiadczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
sreberko Posted March 26, 2011 Author Share Posted March 26, 2011 Pozwól kolego, że skorzystam z twojego doświadczenia i czegoś się nauczę. Możesz mi podpowiedzieć jak w przypadku tego odznaczenia odróżnić kopię od oryginału?Z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelsamotyha Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Szczegolnie wlasnie krzyze zaslugi wojsk litwy srodkowej byly bite a nie odlewane,co widac na rancie.Ten,ktory przedstawiony jest na drugim i trzecim zdjeciu,pochodzi od znanego mi juz handlarza ktory wciska laikom taki chlam.Pisalismy juz na ten temat ale bez odzewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelsamotyha Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Cross_of_Military_Merit_of_Central_Lithuania.PNG&filetimestamp=20100321091126 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sreberko Posted March 26, 2011 Author Share Posted March 26, 2011 Bardzo dziękuję, teraz mam jasność.pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelsamotyha Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 To jest jedna z odmian tego krzyza.We wczesnym okresie jego nadawania krzyze byly numerowane,ale naleza do rzadkosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.