Jump to content

Dziwna boratynka?

Recommended Posts

Witam.
Posiadam chyba boratynkę z konikiem więc pewnie jest to pogoń Litewska. Mam wiele boratynek ale ta jest troszkę inna. Na tej stronie widać drobinki innego metalu (złotego). A na drugiej stronie jakby srebro.
Czy ktoś się spotkał z taką monetą?
Co możecie mi powiedzieć o niej?

kolego ... to był żart :)

a na serio - chcesz znać moje zdanie ?

jak dla mnie to jest boratynka w stanie agonalnym - praktycznie nieczytelna.

W żaden sposób nie jest w stanie mnie zainteresować jako kolekcjonera i nie ważne czy tam są fragmenty złota, srebra, czy też mini diamenciki.

sorry, ale taka jest prawda.

co do cen boratynek - popatrz na serwisy aukcyjne - szału nie ma, a jak jest to już musi być stan dobry lub jakiś ewenement.

-pozdro-

tak wyglądałaby gdyby była czytelna
http://myvimu.com/collection/1553519

1661 Ujazdów

Wg Mikołajczyka (Leksykon numizmatyczny) w mennicy krakowskiej w r. 1659 wybito boratynek na sumę 182.291 złp, w ujazdowskiej na sumę 817.708 złp boratynek koronnych i na sumę ok. 1 mln złp litewskich, w Oliwie na kwotę 460.391 złp i 6 gr, w Kownie na sumę 78.590 złp w r. 1665, na sumę 337.700 złp 12 gr w r. 1666 oraz na sumę 9.038 złp 10 gr w r. 1667, w Wilnie w r. 1665 na kwotę 2.064.400 złp i w r. 1666 na sumę 1.592.163 złp i 10 gr.

Dzięki za informacje. Przeczytałem na innym forum że najbardziej są poszukiwane i najcenniejsze koloru pomarańczowego?
Moja taka jest:)ale brakuje patyny.

A da się moją boratynkę jakoś postarzyć w jakiś fajny, łatwy domowy sposób(by szybko wytworzyła się warstwa patyny)?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information