Weteran-39 Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Kolego sprawdż czy nie zostały ślady po wycięciu pęków promieni pomiędzy ramionami krzyża.Krzyż Zasługi nadawano od 1923r
vojtaz2 Napisano 16 Marzec 2011 Autor Napisano 16 Marzec 2011 przyglądałem się kilka razy i myślę też że ktoś się pozbył tych promieni, ale nie jest to pewne bo są ślady farby, chyba że ktoś go pomalował po wycięciu. hmmm
Weteran-39 Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Kolego moją skromną wiedzę podpieram książką 'Polskie Ordery' autor S.Oberleitner tom1 wydanie z 2009.Pozdrawiam.
pawelsamotyha Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 W polskim systemie orderowym nie bylo takiego wynalazku.To szczatki Krzyza zaslugi,po prostu ktos wypilowal peki promieni miedzy ramionami.
Grzegorz42 Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Witam. Kolejna radosna twórczość )))tylko pytanie po co ? ale jak już ktoś zadał sobie tyle trudu z wypiłowaniem piórek warto taki fant zatrzymać.A może to miała być kolejna odmiana krzyża walecznych?pozdrawiam
pawelsamotyha Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Jak mogla to byc kolejna odmiana Krzyza Walecznych skoro to jest Krzyz Zaslugi,a o odmianach Krzyza Walecznych pisze p.Krogulec w swojej monografii
Grzegorz42 Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 do pawelsamotyha wiadomo że to zniszczony krzyż zasługi,i zwróć uwagę na to co napisałem. doskonale wiem jak wyglądają krzyże zasługi i krzyże walecznych.pisałem w formie żartu,choć nie zdziwił bym się wcale jak ta forma krzyża zasługi pojawi się na all.... z dopiskiem oryginał.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.